DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:
• 2 polędwice z dorsza
• Makaron (u nas pol opakowania )
• koperek pol natki
• jajko
• mąka pszenna
• 250g mleka
• łyżeczka vegety domowej
• 30 g masła pokrojonego w kostkę
• 20 g maki pszennej
• szczypta soli, pieprzu
• 140g śmietany 18%
• duża kropla oleju
• przyprawa do ryb

Ja z uwagi na nietolerancję mleka robiłam na mleku kokosowym i śmietance kokosowej.

Dorsza myjemy. Przyprawiamy vegeta lub przyprawa do ryb. Obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na oleju.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Sos:
Mleko gotujemy w rondlu. Dodajemy masło, mąkę, vegete, pieprz, sól – mieszamy. Gotujemy ok 4 min. Na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek gotujemy przez chwile.

Makaron ugotowany wykładamy na talerz. Polewamy sosem lub podajemy osobno. Układamy kawałki upieczonej ryby.

Smacznego ! 

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top