DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:
• 2 polędwice z dorsza
• Makaron (u nas pol opakowania )
• koperek pol natki
• jajko
• mąka pszenna
• 250g mleka
• łyżeczka vegety domowej
• 30 g masła pokrojonego w kostkę
• 20 g maki pszennej
• szczypta soli, pieprzu
• 140g śmietany 18%
• duża kropla oleju
• przyprawa do ryb

Ja z uwagi na nietolerancję mleka robiłam na mleku kokosowym i śmietance kokosowej.

Dorsza myjemy. Przyprawiamy vegeta lub przyprawa do ryb. Obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na oleju.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Sos:
Mleko gotujemy w rondlu. Dodajemy masło, mąkę, vegete, pieprz, sól – mieszamy. Gotujemy ok 4 min. Na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek gotujemy przez chwile.

Makaron ugotowany wykładamy na talerz. Polewamy sosem lub podajemy osobno. Układamy kawałki upieczonej ryby.

Smacznego ! 

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top