DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:
• 2 polędwice z dorsza
• Makaron (u nas pol opakowania )
• koperek pol natki
• jajko
• mąka pszenna
• 250g mleka
• łyżeczka vegety domowej
• 30 g masła pokrojonego w kostkę
• 20 g maki pszennej
• szczypta soli, pieprzu
• 140g śmietany 18%
• duża kropla oleju
• przyprawa do ryb

Ja z uwagi na nietolerancję mleka robiłam na mleku kokosowym i śmietance kokosowej.

Dorsza myjemy. Przyprawiamy vegeta lub przyprawa do ryb. Obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na oleju.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Sos:
Mleko gotujemy w rondlu. Dodajemy masło, mąkę, vegete, pieprz, sól – mieszamy. Gotujemy ok 4 min. Na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek gotujemy przez chwile.

Makaron ugotowany wykładamy na talerz. Polewamy sosem lub podajemy osobno. Układamy kawałki upieczonej ryby.

Smacznego ! 

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top