DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:
• 2 polędwice z dorsza
• Makaron (u nas pol opakowania )
• koperek pol natki
• jajko
• mąka pszenna
• 250g mleka
• łyżeczka vegety domowej
• 30 g masła pokrojonego w kostkę
• 20 g maki pszennej
• szczypta soli, pieprzu
• 140g śmietany 18%
• duża kropla oleju
• przyprawa do ryb

Ja z uwagi na nietolerancję mleka robiłam na mleku kokosowym i śmietance kokosowej.

Dorsza myjemy. Przyprawiamy vegeta lub przyprawa do ryb. Obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na oleju.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Sos:
Mleko gotujemy w rondlu. Dodajemy masło, mąkę, vegete, pieprz, sól – mieszamy. Gotujemy ok 4 min. Na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek gotujemy przez chwile.

Makaron ugotowany wykładamy na talerz. Polewamy sosem lub podajemy osobno. Układamy kawałki upieczonej ryby.

Smacznego ! 

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top