
Składniki:
• 2 polędwice z dorsza
• Makaron (u nas pol opakowania )
• koperek pol natki
• jajko
• mąka pszenna
• 250g mleka
• łyżeczka vegety domowej
• 30 g masła pokrojonego w kostkę
• 20 g maki pszennej
• szczypta soli, pieprzu
• 140g śmietany 18%
• duża kropla oleju
• przyprawa do ryb
Ja z uwagi na nietolerancję mleka robiłam na mleku kokosowym i śmietance kokosowej.
Dorsza myjemy. Przyprawiamy vegeta lub przyprawa do ryb. Obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na oleju.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Sos:
Mleko gotujemy w rondlu. Dodajemy masło, mąkę, vegete, pieprz, sól – mieszamy. Gotujemy ok 4 min. Na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek gotujemy przez chwile.
Makaron ugotowany wykładamy na talerz. Polewamy sosem lub podajemy osobno. Układamy kawałki upieczonej ryby.
Smacznego !