Drożdżowe z serem i malinami

Drożdżowe z serem i malinami

Propozycja ciasta drożdżowego zrobionego troszkę inaczej. Ciasto wygląda efektownie. Można je urywać lub kroić jak kto lubi, jednak wydaje mi się że drożdżówka lepiej smakuje jak się ją urywa 😉

Starałam Wam się jak najlepiej wyjaśnić jak zrobić takie słoneczko, jeśli jednak macie wątpliwości piszcie – postaram się odpowiedzieć na każdy komentarz.

Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 100g masła (roztopionego)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

  • 700 g twarogu (należy go 2x zmielić lub kupić gotowy mielony w wiaderku polecam z Piątnicy lub z Wielunia)
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego (przepis na blogu)

Tradycyjne wykonanie: W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszac. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią, aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Masa serowa – można ja przygotować w czasie gdy ciasto nam wyrasta. Twaróg wymieszać mikserem z żółtkami i cukrem waniliowym. Jeśli mielicie twaróg to najpierw go zmielić i wymieszać z resztą składników. Na rozwałkowane ciasto (jeden duży placek lub dwa – wtedy wyjdą dwa ciasta) nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek: górną część założyć ok 2 cm i złozyć resztę placka od dołu na pół. Powstanie nam długi prostokąt. Przełożyć na blache wyłożoną papierem. Zwinąć w koło złączyć ciasto. Odgnieść na środku szklankę tworząc koło. Naciąć ciasto od zewnętrznej strony okręgu. (3/4 grubosci placka nacinamy, 1/4 długości do okręgu do szklanki nie nacinamy). Wywiajamy każdy kawałek nacięty raz na bok, tak by ser był od góry. Smarujemy białkiem cały placek. Układamy maliny na każdym kawałku. . Piec w temp 170’C – 30min. (Góra/dół środkowa szyna). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie w #thermomix:

Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa).

  • W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)
  • Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Myjemy naczynie. Wkładamy twaróg, żółtka, cukier waniliowy. – miksujemy 1 min/obr.4,5 5.
  • Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto (jeden duży placek lub dwa – wtedy wyjdą dwa ciasta) nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek: górną część założyć ok 2 cm i złożyć resztę placka od dołu na pół. Powstanie nam długi prostokąt.
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Zwinąć w koło złączyć ciasto. Odgnieść na środku szklankę tworząc koło. Naciąć ciasto od zewnętrznej strony okręgu. (3/4 grubosci placka nacinamy, 1/4 długości do okręgu do szklanki nie nacinamy). Wywijamy każdy kawałek nacięty raz na bok, tak by ser był od góry.
  • Smarujemy białkiem cały placek. Układamy na każdym kawałku maliny. . Piec w temp 170’C – 30min. (Góra/dół środkowa szyna). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top