Propozycja ciasta drożdżowego zrobionego troszkę inaczej. Ciasto wygląda efektownie. Można je urywać lub kroić jak kto lubi, jednak wydaje mi się że drożdżówka lepiej smakuje jak się ją urywa 😉
Starałam Wam się jak najlepiej wyjaśnić jak zrobić takie słoneczko, jeśli jednak macie wątpliwości piszcie – postaram się odpowiedzieć na każdy komentarz.
Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- szklanka mleka (250 ml)
- 3 pełne łyżki cukru
- 100g masła (roztopionego)
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie serowe:
- 700 g twarogu (należy go 2x zmielić lub kupić gotowy mielony w wiaderku polecam z Piątnicy lub z Wielunia)
- 2 żółtka średnich jajek
- 3 łyżki cukru waniliowego (przepis na blogu)
Tradycyjne wykonanie: W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszac. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią, aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Masa serowa – można ja przygotować w czasie gdy ciasto nam wyrasta. Twaróg wymieszać mikserem z żółtkami i cukrem waniliowym. Jeśli mielicie twaróg to najpierw go zmielić i wymieszać z resztą składników. Na rozwałkowane ciasto (jeden duży placek lub dwa – wtedy wyjdą dwa ciasta) nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek: górną część założyć ok 2 cm i złozyć resztę placka od dołu na pół. Powstanie nam długi prostokąt. Przełożyć na blache wyłożoną papierem. Zwinąć w koło złączyć ciasto. Odgnieść na środku szklankę tworząc koło. Naciąć ciasto od zewnętrznej strony okręgu. (3/4 grubosci placka nacinamy, 1/4 długości do okręgu do szklanki nie nacinamy). Wywiajamy każdy kawałek nacięty raz na bok, tak by ser był od góry. Smarujemy białkiem cały placek. Układamy maliny na każdym kawałku. . Piec w temp 170’C – 30min. (Góra/dół środkowa szyna). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie w #thermomix:
Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa).
- W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)
- Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
- Myjemy naczynie. Wkładamy twaróg, żółtka, cukier waniliowy. – miksujemy 1 min/obr.4,5 5.
- Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto (jeden duży placek lub dwa – wtedy wyjdą dwa ciasta) nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek: górną część założyć ok 2 cm i złożyć resztę placka od dołu na pół. Powstanie nam długi prostokąt.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Zwinąć w koło złączyć ciasto. Odgnieść na środku szklankę tworząc koło. Naciąć ciasto od zewnętrznej strony okręgu. (3/4 grubosci placka nacinamy, 1/4 długości do okręgu do szklanki nie nacinamy). Wywijamy każdy kawałek nacięty raz na bok, tak by ser był od góry.
- Smarujemy białkiem cały placek. Układamy na każdym kawałku maliny. . Piec w temp 170’C – 30min. (Góra/dół środkowa szyna). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.