DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki są miękkie i soczyste, idealne w smaku. Podaje Wam przepis jak zrobić prosty sos do nich.

POTRZEBUJECIE:

polędwiczki z indyka (4 sztuki)

sól, pieprz,

czosnek granulowany – pół łyżeczki

pół łyżeczki słodkiej papryki

woda

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

łyżka mąki pszennej

łyżka masła

2 suszony grzyby

łyżeczka koncentratu z warzyw

Polędwiczki myjemy i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką. Smażymy na małej ilości oleju (najlepiej posmarować patelnie pędzelkiem). Tak by się zarumieniły, ale nie upiekły. Zalewamy polędwiczki wodą (tak by były przykryte), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 2 grzybki suszone, łyżkę koncentratu z warzyw. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min.

Do innego małego rondelka dodajemy łyżkę masła i roztapiamy.

Dodajemy mąkę pszenną (łyżkę) i za pomocą rózgi mieszamy oba składniki gotując. Dolewamy stopniowo powoli wywar z mieśa mieszając rózgą tak by nie powstały grudki. Sos gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Polędwiczki podajemy z sosem, kluskami śląskimi i ulubioną surówką – u nas colesław z czerwonej kapusty.

 

You may also like

BUŁECZKI MAŚLANE Z KREMEM PISATCJOWYM

BUŁECZKI MAŚLANE Z KREMEM PISATCJOWYM

Dziś dla odmiany mam dla Was bułeczki maślane z kremem pistacjowym zrobionym z trzech składników Składniki na bułeczki: 80 g...

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Idealna jako dodatek do obiadów. Jest przepyszna co tu dużo mówić.. musicie spróbować. Surówka coleslaw to z jedna z prostszych...

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top