To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki są miękkie i soczyste, idealne w smaku. Podaje Wam przepis jak zrobić prosty sos do nich.

POTRZEBUJECIE:
– polędwiczki z indyka (4 sztuki)
– sól, pieprz,
– czosnek granulowany – pół łyżeczki
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– woda
– liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego
– łyżka mąki pszennej
– łyżka masła
– 2 suszony grzyby
– łyżeczka koncentratu z warzyw
Polędwiczki myjemy i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką. Smażymy na małej ilości oleju (najlepiej posmarować patelnie pędzelkiem). Tak by się zarumieniły, ale nie upiekły. Zalewamy polędwiczki wodą (tak by były przykryte), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 2 grzybki suszone, łyżkę koncentratu z warzyw. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min.
Do innego małego rondelka dodajemy łyżkę masła i roztapiamy.
Dodajemy mąkę pszenną (łyżkę) i za pomocą rózgi mieszamy oba składniki gotując. Dolewamy stopniowo powoli wywar z mieśa mieszając rózgą tak by nie powstały grudki. Sos gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Polędwiczki podajemy z sosem, kluskami śląskimi i ulubioną surówką – u nas colesław z czerwonej kapusty.