DUTCH BABY – omlet z piekarnika

DUTCH BABY – omlet z piekarnika

Dutch baby to omlet zapiekany w piekarniku. Idealny na śniadanie, ale i podwieczorek. Można zrobić go w wersji wytrawnej z warzywami i np. szynką  lub na słodko. Po upieczeniu śmiało posypać cukrem pudrem lub polać miodem, gdyż w ogóle nie jest słodki.

Składniki – w temperaturze najlepiej pokojowej

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125g mąki (pół szklanki)
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Masło
  • Szczypta soli
  • Ulubione dodatki (jeśli na słodko owoce, miód, jeśli ma być wytrawnie np. szynka, pomidory itp.)

Piekarnik nagrzać do temperatury 220’C. Przygotować patelnię, którą możemy wkładać do piekarnika.

Wykonanie:

  1. W rondelku sklarować  4 łyżki masła, zebrać pianę.
  2. Do blendera  kielichowego wkładamy wszystkie składniki, miksujemy ok 4-5 sek. (jeśli używamy thermomix obr.7)
  3. Patelnię, którą możemy wkładać do piekarnika rozgrzewamy na kuchence i rozprowadzamy na niej 2 łyżki klarowanego masła.
  4. Wylewamy masę z blendera na patelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnia (środkowa szyna)
  5. Piec bez przykrycia 20 minut, aż omlet wyrośnie i lekko się zarumieni.
  6. Wyjąć z piekarnika polać resztą klarowanego masła, posypać cukrem pudrem  i owocami.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top