Dutch baby to omlet zapiekany w piekarniku. Idealny na śniadanie, ale i podwieczorek. Można zrobić go w wersji wytrawnej z warzywami i np. szynką lub na słodko. Po upieczeniu śmiało posypać cukrem pudrem lub polać miodem, gdyż w ogóle nie jest słodki.

Składniki – w temperaturze najlepiej pokojowej
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 125g mąki (pół szklanki)
Łyżeczka cukru waniliowego
- Masło
- Szczypta soli
- Ulubione dodatki (jeśli na słodko owoce, miód, jeśli ma być wytrawnie np. szynka, pomidory itp.)
Piekarnik nagrzać do temperatury 220’C. Przygotować patelnię, którą możemy wkładać do piekarnika.
Wykonanie:
- W rondelku sklarować 4 łyżki masła, zebrać pianę.
- Do blendera kielichowego wkładamy wszystkie składniki, miksujemy ok 4-5 sek. (jeśli używamy thermomix obr.7)
- Patelnię, którą możemy wkładać do piekarnika rozgrzewamy na kuchence i rozprowadzamy na niej 2 łyżki klarowanego masła.
- Wylewamy masę z blendera na patelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnia (środkowa szyna)
- Piec bez przykrycia 20 minut, aż omlet wyrośnie i lekko się zarumieni.
- Wyjąć z piekarnika polać resztą klarowanego masła, posypać cukrem pudrem i owocami.
Omlet wygląda genialnie! Posypany świeżymi owocami z pewnością smakuje równie dobrze 🙂