
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 obrane (opcjonalnie) i wypestkowane jabłko
- sok z 1 cytryny
- 200-250 g cukru trzcinowego / xylitolu
- Możecie dodać cynamon, wanilię i bardziej podkręcić smak dżemu.
Wykonanie w #Thermomixie
1 Do naczynia miksującego włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i rozdrobnić 5-6 sek/obroty 4. Zsunąć kopystką na dno.
2 Dodać truskawki, sok z cytryny i cukier. Rozdrobnić obr 6/5 sek.
3 Gotować 15min/100’C/obroty wsteczne/ obr.2 (jak zacznie kipieć zdjąć miarkę i podkręcić obr na 4)
4 Przelać do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na ok 10 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wykonanie tradycyjne:
1 Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2 Truskawki przekroić na pół, dodać jabłko, cukier i sok z cytryny.
3 Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 40minut .
4 Przelać do słoików. Postawić do góry dnem na ok 10 min.
Pozostawić do wystygnięcia.
*jeśli się boicie czy wytrzymają można pasteryzować wkładamy słoiki do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 120’ C, grzanie góra/dół – 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż słoiki wystygną.