DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CHEMII, ŻELUJĄCYCH CUKRÓW

DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CHEMII, ŻELUJĄCYCH CUKRÓW

dżem bez chemii

Składniki: 

  •  1 kg truskawek
  •  1 obrane (opcjonalnie) i wypestkowane jabłko
  •  sok z 1 cytryny
  •  200-250 g cukru trzcinowego / xylitolu
  • Możecie dodać cynamon, wanilię i bardziej podkręcić smak dżemu.

Wykonanie w #Thermomixie
1 Do naczynia miksującego włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i rozdrobnić 5-6 sek/obroty 4. Zsunąć kopystką na dno. 
2 Dodać truskawki, sok z cytryny i cukier. Rozdrobnić obr 6/5 sek. 
3 Gotować 15min/100’C/obroty wsteczne/ obr.2 (jak zacznie kipieć zdjąć miarkę i podkręcić obr na 4)
4 Przelać do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na ok 10 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wykonanie tradycyjne:
1 Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2 Truskawki przekroić na pół, dodać jabłko, cukier i sok z cytryny.
3 Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 40minut .
4 Przelać do słoików. Postawić do góry dnem na ok 10 min. 
Pozostawić do wystygnięcia.

*jeśli się boicie czy wytrzymają można pasteryzować  wkładamy słoiki do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 120’ C, grzanie góra/dół – 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż słoiki wystygną.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top