DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CHEMII, ŻELUJĄCYCH CUKRÓW

DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CHEMII, ŻELUJĄCYCH CUKRÓW

dżem bez chemii

Składniki: 

  •  1 kg truskawek
  •  1 obrane (opcjonalnie) i wypestkowane jabłko
  •  sok z 1 cytryny
  •  200-250 g cukru trzcinowego / xylitolu
  • Możecie dodać cynamon, wanilię i bardziej podkręcić smak dżemu.

Wykonanie w #Thermomixie
1 Do naczynia miksującego włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i rozdrobnić 5-6 sek/obroty 4. Zsunąć kopystką na dno. 
2 Dodać truskawki, sok z cytryny i cukier. Rozdrobnić obr 6/5 sek. 
3 Gotować 15min/100’C/obroty wsteczne/ obr.2 (jak zacznie kipieć zdjąć miarkę i podkręcić obr na 4)
4 Przelać do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na ok 10 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wykonanie tradycyjne:
1 Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2 Truskawki przekroić na pół, dodać jabłko, cukier i sok z cytryny.
3 Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 40minut .
4 Przelać do słoików. Postawić do góry dnem na ok 10 min. 
Pozostawić do wystygnięcia.

*jeśli się boicie czy wytrzymają można pasteryzować  wkładamy słoiki do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 120’ C, grzanie góra/dół – 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż słoiki wystygną.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top