DŻEM TRUSKAWKOWY Z CYNAMONEM

DŻEM TRUSKAWKOWY Z CYNAMONEM

Składniki: 

  • 500 g truskawek, świeżych
  • 2 jabłka duże, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g xylitolu, erytrytolu lub jeśli chcecie zwykłego cukru trzcinowego
  • sok z ćwiartki cytryny, świeżo wyciśnięty
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego

Wykonanie metodą tradycyjną:

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę.

Do garnka przełożyć truskawki i jabłka. Dodać cukier,  cynamon, sok z cytryny i razem wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 40minut od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił (zwłaszcza pod koniec smażenia).

Następnie gorący dżem przełożyć do czystego i suchego słoika, szczelnie zakręcić. Ja słoiki wcześniej „wygrzewam” puste w mikrofalii i do takich gorących nalewam dżem. Ostudzić.

Wykonanie w #Thermomix :
1 Do naczynia miksującego włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i rozdrobnić 5-6 sek/obroty 4. Zsunąć kopystką na dno. 
2 Dodać truskawki, sok z cytryny, cynamon i cukier/ erytrytol/stewię lub xylitol. Rozdrobnić obr 6/5 sek. 
3 Gotować 20 min/100’C/obroty wsteczne/ obr.2 (jak zacznie kipieć zdjąć miarkę i podkręcić obr na 4)
4 Przelać do wyparzonych (w mikrofali), suchych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na ok 10 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.�

PASTERYZACJA : Jeśli boicie się czy dżemy wytrzymają można je pasteryzować – wkładamy słoiki do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 120’ C, grzanie góra/dół – 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż słoiki wystygną.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top