DŻEM TRUSKAWKOWY Z CYNAMONEM

DŻEM TRUSKAWKOWY Z CYNAMONEM

Składniki: 

  • 500 g truskawek, świeżych
  • 2 jabłka duże, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g xylitolu, erytrytolu lub jeśli chcecie zwykłego cukru trzcinowego
  • sok z ćwiartki cytryny, świeżo wyciśnięty
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego

Wykonanie metodą tradycyjną:

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę.

Do garnka przełożyć truskawki i jabłka. Dodać cukier,  cynamon, sok z cytryny i razem wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 40minut od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił (zwłaszcza pod koniec smażenia).

Następnie gorący dżem przełożyć do czystego i suchego słoika, szczelnie zakręcić. Ja słoiki wcześniej „wygrzewam” puste w mikrofalii i do takich gorących nalewam dżem. Ostudzić.

Wykonanie w #Thermomix :
1 Do naczynia miksującego włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i rozdrobnić 5-6 sek/obroty 4. Zsunąć kopystką na dno. 
2 Dodać truskawki, sok z cytryny, cynamon i cukier/ erytrytol/stewię lub xylitol. Rozdrobnić obr 6/5 sek. 
3 Gotować 20 min/100’C/obroty wsteczne/ obr.2 (jak zacznie kipieć zdjąć miarkę i podkręcić obr na 4)
4 Przelać do wyparzonych (w mikrofali), suchych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na ok 10 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.�

PASTERYZACJA : Jeśli boicie się czy dżemy wytrzymają można je pasteryzować – wkładamy słoiki do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 120’ C, grzanie góra/dół – 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż słoiki wystygną.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top