Przepis na dżem, który koniecznie musicie zrobić. Co prawda wątpię by doczekał zimy, ale to tym lepiej o nim świadczy. Sprawdza się świetnie na świeżej bagietce lub chałce ale także np do przekładania tortów lub ciast.

podaje przepis na 1kg truskawek (wychodzą 4 małe słoiczki).
Składniki:
? 1 kg truskawek umytych bez szypułek
? ziarenka z całej laski wanilii
? 1 opakowanie mieszanki żelującej – polecam ze stewią (zdjęcie w komentarzu)
? 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na blogu)
? pol szklanki cukru drobnego
Truskawki miksuje w blenderze. Wykładam do garnka – dodaje resztę produktów i podgrzewam tak by zagotować dżem ciagle mieszajac.
Od momentu zagotowania ok 5 min.
Rozlewam do słoików (wcześniej wygrzanych w mikrofalówce) i zakręcam. Stawiam do góry dnem na ok 5 min.
Gotowe.
1. Do naczynia TM włożyć owoce zmiksować 8sek/obr.6
2. Dodać resztę składników – gotować obr 3/100’C/ 15min.
3. Rozlewam do słoików (wcześniej wygrzanych w mikrofalówce) i zakręcam. Stawiam do góry dnem na ok 5 min.