EKSPRESOWE CIASTO BANANOWE Z GRNANATEM I MASŁEM ORZECHOWYM

EKSPRESOWE CIASTO BANANOWE Z GRNANATEM I MASŁEM ORZECHOWYM

Jeśli macie banany w domu i nie macie na nie pomysłu to polecam. Wczoraj na szybko zrobiłam placek bananowy z masłem orzechowym i granatem .

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
  • 1,5 szklanki maki pszennej przesianej plus dodatkowa ilość do obsypania foremki
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 70g miękkiego bardzo masła plus dodatkowa ilość do wysmarowania formy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko


DODATKOWO:

  • 1 banan okrojony w plasterki (dekoracja)
  • ziarenka z 1/4 granata
  • masło orzechowe do wysmarowania wierzchu ciasta – ok 3-4 łyżki


Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecione banana dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z soda.
Wylewamy ciasto do natłuszczonej oprószone mąka formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 180’CWystudzone ciasto smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i posypujemy granatem

thermomix:


Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu. Wystudzone ciasto smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i posypujemy granatem

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top