Jeśli macie banany w domu i nie macie na nie pomysłu to polecam. Wczoraj na szybko zrobiłam placek bananowy z masłem orzechowym i granatem .

Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
- 1,5 szklanki maki pszennej przesianej plus dodatkowa ilość do obsypania foremki
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 70g miękkiego bardzo masła plus dodatkowa ilość do wysmarowania formy
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
DODATKOWO:
- 1 banan okrojony w plasterki (dekoracja)
- ziarenka z 1/4 granata
- masło orzechowe do wysmarowania wierzchu ciasta – ok 3-4 łyżki
Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecione banana dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z soda.
Wylewamy ciasto do natłuszczonej oprószone mąka formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 180’CWystudzone ciasto smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i posypujemy granatem
thermomix:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu. Wystudzone ciasto smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i posypujemy granatem