EKSPRESOWE ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

EKSPRESOWE ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Powiecie pewnie, że zwariowałam …. rogaliki i ekspresowe ? tak to możliwe. Potrzebujecie ciasto francuskie i krem waniliowy. Oczywiście możecie nie robić kremu i nadziać dżemem lubmarmoladą

Składniki na krem głównie :

  • gotowe ciasto francuskie – 2 opakowania
  • 0,5 l mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Wykonanie thermomix: Ciasto kroimy na trójkąty . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykonujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i nastawiamy program zagęszczanie sosu /100’C (tm6) lub pozostałe modele 7 min/temp.90/obr.4 Krem układamy na dole naszego trójkąta i zawijamy. Pieczemy 20 – 25 min w 180’C. aż się zarumienią .

Wykonanie tradycyjne: Ciasto kroimy na prostokąty. Nacinamy w rogach – robiąc jakby zarys krawędzi (ok 0,5 cm od krawędzi ciasta). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykonujemy krem. W garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Żółtka, jajka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na puch.. Dodać mąkę pszenną i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Do pasty dodać pół szklanki wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Wlewamy do garnuszka z mlekiem energicznie mieszając. Ponownie zagotować i wymieszać – najlepiej rózgą. Krem układamy na dole naszego trójkąta i zawijamy. Pieczemy 25 min w 180’C. aż się zarumienią

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top