Powiecie pewnie, że zwariowałam …. rogaliki i ekspresowe ? tak to możliwe. Potrzebujecie ciasto francuskie i krem waniliowy. Oczywiście możecie nie robić kremu i nadziać dżemem lubmarmoladą
Składniki na krem głównie :
- gotowe ciasto francuskie – 2 opakowania
- 0,5 l mleka
- 50 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Wykonanie thermomix: Ciasto kroimy na trójkąty . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykonujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i nastawiamy program zagęszczanie sosu /100’C (tm6) lub pozostałe modele 7 min/temp.90/obr.4 Krem układamy na dole naszego trójkąta i zawijamy. Pieczemy 20 – 25 min w 180’C. aż się zarumienią .
Wykonanie tradycyjne: Ciasto kroimy na prostokąty. Nacinamy w rogach – robiąc jakby zarys krawędzi (ok 0,5 cm od krawędzi ciasta). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykonujemy krem. W garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Żółtka, jajka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na puch.. Dodać mąkę pszenną i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Do pasty dodać pół szklanki wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Wlewamy do garnuszka z mlekiem energicznie mieszając. Ponownie zagotować i wymieszać – najlepiej rózgą. Krem układamy na dole naszego trójkąta i zawijamy. Pieczemy 25 min w 180’C. aż się zarumienią