FAWORKI

FAWORKI

F A W O R K I ?chrupiące, lekkie, rozpływające się w ustach. Zachęcam do zrobienia własnych faworków a nie kupowania gotowych. Te są kruche i pyszne.

faworki przepis

Przepis:

  • 300 g mąki tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 5 żółtek
  • 20 g masła, miękkiego
  • pół szklanki jasnego piwa (125ml)
  • szczypta soli
  • smalec do głębokiego smażenia
  • cukier puder, ilość do oprószenia faworków

WYKONANIE TRADYCYJNE Do misy miksera wsypać mąkę, dodać żółtka, masło, piwo i sól, wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować placek jak najbardziej cieńki. Za pomocą radełka albo noża podzielić na pasy szerokości 2,5 cm, a następnie każdy pas podzielić na 10 cm kawałki. Na środku każdego pasa zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec, tworząc kształt faworka. Faworki dokładamy na oprószony mąką bla kuchenny. Rozgrzać smalec musi być dobrze nagrzany, by faworki nie chłonęły nam tłuszczu. Faworki wkładać partiami do rozgrzanego oleju, smażyć kilka sekund z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Oprószyć faworki cukrem pudrem – najlepiej ostudzone ?


Wykonanie w #thermomix: Do misy thermomixa wsypać mąkę, dodać żółtka, masło, piwo i sól, wyrobić ciasto – półtorej minuty/interwał. Następnie ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować placek jak najbardziej cieńki. Za pomocą radełka albo noża podzielić na pasy szerokości 2,5 cm, a następnie każdy pas podzielić na 10 cm kawałki. Na środku każdego pasa zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec, tworząc kształt faworka. Faworki dokładamy na oprószony mąką bla kuchenny. Rozgrzać smalec musi być dobrze nagrzany, by faworki nie chłonęły nam tłuszczu. Faworki wkładać partiami do rozgrzanego oleju, smażyć kilka sekund z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.Oprószyć faworki cukrem pudrem – najlepiej ostudzone ?

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top