
Składniki :
- 3 piersi kurczaka pojedyncze
- natka pietruszki
- łyżka przyprawy uniwersalnej domowej (na blogu przepis) lub vegety
- kostka rosołowa warzywna
- sól pieprz czosnek suszony
- marchewka
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 suszony grzybek
- gałązka lubczyku
Pietruszkę kroimy drobno. Możemy wspomóc się blenderem. 2 piersi z kurczaka mielimy. W misce mieszamy zmielone piersi z solą, pieprzem, natka pietruszki, przyprawa uniwersalna lub vegeta i czosnkiem.
Trzecia pierś rozcinamy tak by powstał nam dyzy płat mięsa.
Na tym płacie układamy farsz i zawijamy w roladę. Układamy na roladzie kilka listków laurowych solimy i pieprzymy- zawijamy w folie (szczelnie) .
Wsadzamy do garnka z wrząca woda, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i suszonym grzybem. Doprawiamy wodę kostka warzywna liściem laurowym zielem angielskim. Gotujemy pod przykryciem 40 min.
Wyciągamy studzimy i przechowujemy ok 3 godz w lodowce.
THERMOMIX
1. do naczynia dać pietruszkę zmiksować obr 10/15 sek wyciągnąć do innego naczynia
2. Następnie do naczynia włożyć kawałki kurczaka – 2 piersi należy zmielić ( każdy po max 300 g ) nastawić 10 sek./obr.7 , przełożyć do innego naczynia , odstawić , powtarzać czynność aż wszystkie kawałki zostaną zmielone
3. dodać pozostałego kurczaka ,pietruszkę , sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalna, czosnek zmiksować 10 sek./obr. 3 aż do uzyskania jednolitej masy .
4. Jedną pierś z kurczaka która została kładziemy na desce i rozcinamy tak by powstał duży płat mięsa.
5. Wykładamy masę na ten płat i zawijamy w roladę doprawiamy solą pieprzem liśćmi laurowymi
6. układamy na folii spożywczej , zawijamy końce folii szczelnie
7. Do naczynia miksującego wlać wodędodac kostkę warzywna ziele ang liść laurowy, suszony grzybek i gałązkę lubczyku ,nałożyć koszyczek z wsadzona uprzednio rolada w folii zamykamy pokrywę bez miarki i gotujemy 30 min./varoma/obr.1
8. otrzymaną w ten sposób galantynę wstawić do lodówki na ok 3 godziny .