GALANTYNA Z INDYKA/KURCZAKA

GALANTYNA Z INDYKA/KURCZAKA

Składniki :

  •  3 piersi kurczaka pojedyncze
  •  natka pietruszki
  •  łyżka przyprawy uniwersalnej domowej (na blogu przepis) lub vegety
  •  kostka rosołowa warzywna
  •  sól pieprz czosnek suszony
  •  marchewka
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 suszony grzybek
  • gałązka lubczyku

Pietruszkę kroimy drobno. Możemy wspomóc się blenderem. 2 piersi z kurczaka mielimy. W misce mieszamy zmielone piersi z solą, pieprzem, natka pietruszki, przyprawa uniwersalna lub vegeta i czosnkiem.
Trzecia pierś rozcinamy tak by powstał nam dyzy płat mięsa.
Na tym płacie układamy farsz i zawijamy w roladę. Układamy na roladzie kilka listków laurowych solimy i pieprzymy- zawijamy w folie (szczelnie) .

Wsadzamy do garnka z wrząca woda, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i suszonym grzybem. Doprawiamy wodę kostka warzywna liściem laurowym zielem angielskim. Gotujemy pod przykryciem 40 min.
Wyciągamy studzimy i przechowujemy ok 3 godz w lodowce.


THERMOMIX

1. do naczynia dać pietruszkę zmiksować obr 10/15 sek wyciągnąć do innego naczynia

2. Następnie do naczynia włożyć kawałki kurczaka – 2 piersi należy zmielić ( każdy po max 300 g ) nastawić 10 sek./obr.7 , przełożyć do innego naczynia , odstawić , powtarzać czynność aż wszystkie kawałki zostaną zmielone

3. dodać pozostałego kurczaka ,pietruszkę , sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalna, czosnek zmiksować 10 sek./obr. 3 aż do uzyskania jednolitej masy .

4. Jedną pierś z kurczaka która została kładziemy na desce i rozcinamy tak by powstał duży płat mięsa.
5. Wykładamy masę na ten płat i zawijamy w roladę doprawiamy solą pieprzem liśćmi laurowymi
6. układamy na folii spożywczej , zawijamy końce folii szczelnie
7. Do naczynia miksującego wlać wodędodac kostkę warzywna ziele ang liść laurowy, suszony grzybek i gałązkę lubczyku ,nałożyć koszyczek z wsadzona uprzednio rolada w folii zamykamy pokrywę bez miarki i gotujemy 30 min./varoma/obr.1

8. otrzymaną w ten sposób galantynę wstawić do lodówki na ok 3 godziny .

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top