GALANTYNA Z INDYKA/KURCZAKA

GALANTYNA Z INDYKA/KURCZAKA

Składniki :

  •  3 piersi kurczaka pojedyncze
  •  natka pietruszki
  •  łyżka przyprawy uniwersalnej domowej (na blogu przepis) lub vegety
  •  kostka rosołowa warzywna
  •  sól pieprz czosnek suszony
  •  marchewka
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 suszony grzybek
  • gałązka lubczyku

Pietruszkę kroimy drobno. Możemy wspomóc się blenderem. 2 piersi z kurczaka mielimy. W misce mieszamy zmielone piersi z solą, pieprzem, natka pietruszki, przyprawa uniwersalna lub vegeta i czosnkiem.
Trzecia pierś rozcinamy tak by powstał nam dyzy płat mięsa.
Na tym płacie układamy farsz i zawijamy w roladę. Układamy na roladzie kilka listków laurowych solimy i pieprzymy- zawijamy w folie (szczelnie) .

Wsadzamy do garnka z wrząca woda, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i suszonym grzybem. Doprawiamy wodę kostka warzywna liściem laurowym zielem angielskim. Gotujemy pod przykryciem 40 min.
Wyciągamy studzimy i przechowujemy ok 3 godz w lodowce.


THERMOMIX

1. do naczynia dać pietruszkę zmiksować obr 10/15 sek wyciągnąć do innego naczynia

2. Następnie do naczynia włożyć kawałki kurczaka – 2 piersi należy zmielić ( każdy po max 300 g ) nastawić 10 sek./obr.7 , przełożyć do innego naczynia , odstawić , powtarzać czynność aż wszystkie kawałki zostaną zmielone

3. dodać pozostałego kurczaka ,pietruszkę , sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalna, czosnek zmiksować 10 sek./obr. 3 aż do uzyskania jednolitej masy .

4. Jedną pierś z kurczaka która została kładziemy na desce i rozcinamy tak by powstał duży płat mięsa.
5. Wykładamy masę na ten płat i zawijamy w roladę doprawiamy solą pieprzem liśćmi laurowymi
6. układamy na folii spożywczej , zawijamy końce folii szczelnie
7. Do naczynia miksującego wlać wodędodac kostkę warzywna ziele ang liść laurowy, suszony grzybek i gałązkę lubczyku ,nałożyć koszyczek z wsadzona uprzednio rolada w folii zamykamy pokrywę bez miarki i gotujemy 30 min./varoma/obr.1

8. otrzymaną w ten sposób galantynę wstawić do lodówki na ok 3 godziny .

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top