Pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca. Jak wiemy kuchnia indyjska słynie z przypraw i długiej listy składników do jednego dania, ale naprawdę nie ma co się zrażać. Jedno jest pewne trzeba wypróbować chociaż raz.

Składniki:
1 duża marchewka
1 cebula
3 średnie ziemniaki
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, mielonego
1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min.80%), domowe będzie idealne
1-1,5l wody, lub jeszcze lepiej bulionu jarzynowego
Duża garść świeżego szpinaku
Sól do smaku, wg uznania
+do podania, wg upodobań: grzanki, chlebki naan, makaron ryżowy.
Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę w piorka. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć kilka minut, pilnując by nie przypalić przypraw bo staną sie gorzkie.
Następnie dodać ziemniaki i marchew. Smażyć ok minuty.
Zalać bulionem i na wolnym ogniu gotować, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe i doprawić solą według upodobań.
Dodać garść liści szpinaku- gotować wolno jeszcze 2min. Tak by zielenina nie straciła koloru i jędrności.
Zajadać z ulubionymi dodatkami.
I mnie makaron ryżowy- cieńkie nitki. (Zalać wrzątkiem na ok. 3min. Odcedzić).