ROZGRZEWAJĄCA ZUPA garam masala

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA garam masala

SKŁADNIKI:

  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, mielonego
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min.80%), domowe będzie idealne
  • 1-1,5l wody, lub jeszcze lepiej bulionu jarzynowego
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • Sól do smaku, wg uznania
  • +do podania, wg upodobań: grzanki, chlebki naan, makaron ryżowy.

Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę w piorka. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć kilka minut, pilnując by nie przypalić przypraw bo staną sie gorzkie.
Następnie dodać ziemniaki i marchew. Smażyć ok minuty.
Zalać bulionem i na wolnym ogniu gotować, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe i doprawić solą według upodobań.
Dodać garść liści szpinaku- gotować wolno jeszcze 2min. Tak by zielenina nie straciła koloru i jędrności.
Zajadać z ulubionymi dodatkami.
I mnie makaron ryżowy- cieńkie nitki. (Zalać wrzątkiem na ok. 3min. Odcedzić).

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top