
SKŁADNIKI:
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, mielonego
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min.80%), domowe będzie idealne
- 1-1,5l wody, lub jeszcze lepiej bulionu jarzynowego
- Duża garść świeżego szpinaku
- Sól do smaku, wg uznania
- +do podania, wg upodobań: grzanki, chlebki naan, makaron ryżowy.
Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę w piorka. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć kilka minut, pilnując by nie przypalić przypraw bo staną sie gorzkie.
Następnie dodać ziemniaki i marchew. Smażyć ok minuty.
Zalać bulionem i na wolnym ogniu gotować, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe i doprawić solą według upodobań.
Dodać garść liści szpinaku- gotować wolno jeszcze 2min. Tak by zielenina nie straciła koloru i jędrności.
Zajadać z ulubionymi dodatkami.
I mnie makaron ryżowy- cieńkie nitki. (Zalać wrzątkiem na ok. 3min. Odcedzić).