ROZGRZEWAJĄCA ZUPA garam masala

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA garam masala

SKŁADNIKI:

  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, mielonego
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min.80%), domowe będzie idealne
  • 1-1,5l wody, lub jeszcze lepiej bulionu jarzynowego
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • Sól do smaku, wg uznania
  • +do podania, wg upodobań: grzanki, chlebki naan, makaron ryżowy.

Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę w piorka. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć kilka minut, pilnując by nie przypalić przypraw bo staną sie gorzkie.
Następnie dodać ziemniaki i marchew. Smażyć ok minuty.
Zalać bulionem i na wolnym ogniu gotować, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe i doprawić solą według upodobań.
Dodać garść liści szpinaku- gotować wolno jeszcze 2min. Tak by zielenina nie straciła koloru i jędrności.
Zajadać z ulubionymi dodatkami.
I mnie makaron ryżowy- cieńkie nitki. (Zalać wrzątkiem na ok. 3min. Odcedzić).

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top