GĘSINA

GĘSINA

SKŁADNIKI:

1 gęś
2 łyżki przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu)
Sól, pieprz
Odrobina czosnku granulowanego
3 jabłka duże
Rękaw do pieczenia (jeśli piekarnik parowy to duże podawanie pary i bez rękawa)

Dzień wcześniej wieczorem Gęś myjemy i przyprawiany przyprawami. Wstawiamy do lodówki.
Rano nagrzewamy piekarnik 200’Cz
Gęś Wkładamy do rękawa (przy piekarnikach parowych nie trzeba wkładać do rękawa.)
Na gęsi układamy jabłka pokrojone w ćwiartki
Pieczemy Ok 2-2,5 godz 190’C

Podajemy z burakami na ciepło i ziemniaczkami

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top