
SKŁADNIKI:
✅ zalewa ze słoika cieciorki 530g (podaje wagę z cieciorka – taki słoik kupuje w Lidl Polska
✅ banan najlepiej dojrzały
✅ 200 g maki jaglanej
✅ 50 g maki kukurydzianej
✅ 4 łyżki maki ziemniaczanej (czubate)
✅ łyżeczka cukru waniliowego
✅ szklanka wody gazowanej
✅ 3/4 szklanki mleka ryżowego
✅ 2 łyżki oleju ryżowego
Zalewę z ciecierzycy wlewamy do wysokiego naczynia (suchego) i ubijamy jak białka jaja – na sztywno. Trwa to dłużej niż przy białkach. Banana rozgniatamy widelcem (ja robię to mikserem). Dodajemy resztę składników (oprócz ubitej na sztywno piany) i miksujemy na jednolita konsystencje. Dodajemy ubita na sztywno aquafabe i mieszamy łyżka aż się składniki połączą.
Pieczemy w gofrownicy ok 4-5 min.