GOFRY – przepis tradycyjny

GOFRY – przepis tradycyjny

Na blogu znajdziecie już kilka wersji przepisów na gofry, także na bezglutenowe. Ten testowałam ostatnio i też Wam bardzo go polecam. Gofry wychodzą chrupiące.

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka, uważnie rozdzielić by żółtko nie dostało się do białka)
  • 375 g mleka (można zamienić na roślinne np. sojowe, ryżowe, kokosowe)
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 – 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Białka ubijamy w suchej misce na sztywno (to ważne, by była sucha, gdyż białka nam się nie ubiją). Resztę składników miksujemy w drugiej misce mikserem. Dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.

Thermomix:

  1. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
  4. Dodać pianę do ciasta, wymieszać lekko kopystką.
  5. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top