GOFRY – przepis tradycyjny

GOFRY – przepis tradycyjny

Na blogu znajdziecie już kilka wersji przepisów na gofry, także na bezglutenowe. Ten testowałam ostatnio i też Wam bardzo go polecam. Gofry wychodzą chrupiące.

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka, uważnie rozdzielić by żółtko nie dostało się do białka)
  • 375 g mleka (można zamienić na roślinne np. sojowe, ryżowe, kokosowe)
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 – 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Białka ubijamy w suchej misce na sztywno (to ważne, by była sucha, gdyż białka nam się nie ubiją). Resztę składników miksujemy w drugiej misce mikserem. Dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.

Thermomix:

  1. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
  4. Dodać pianę do ciasta, wymieszać lekko kopystką.
  5. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top