GOŁĄBKI Z INDYKIEM NA PARZE

GOŁĄBKI Z INDYKIEM NA PARZE

Gołąbki to danie na obiad, które możecie przygotować na dwa dni. Tradycyjnie wiem, że wielu z Was gotuje gołąbki w garnku wraz z sosem. Ja Wam chce pokazać inny sposób, przygotowanie gołąbków na parze, co z pewnością jest bardziej zdrowe a dodatkowo danie nie traci swoich wartości odżywczych.

SKŁADNIKI:

  •  10 liści młodej kapusty 
  •  1,5l wody 
  •  250g ryżu białego 
  •  cebula średnia 
  •  2 ząbki czosnku 
  •  jedna duża marchewka 
  •  natka pietruszki (opcjonalnie) 
  •  400g mielonego mięsa z fileta indyka 
  •  po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej czyli sklepowej Vegety (przepis na blogu)
  •  łyżka masła

Sos pomidorowy:

  •  puszka pomidorów bez skórki 
  •  szklanka passaty z pomidorów 
  •  pol łyżeczki cukru 
  •  2 ząbki czosnku 
  •  pol cebuli 
  •  szczypta oregano 
  •  kilka liści bazylii
  •  szczypta soli, pieprzu 
  •  łyżeczka oliwy 
  •  łyżka mascarpone (opcjonalnie – nie jest to konieczne)

WYKONANIE METODĄ TRADYCYJNĄ:

Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Zagotować garnek wody – lekko osolonej. Zamoczyć liście we wrzątku. Będą się łatwiej zawijały. Następnie schłodzić je zimną wodą. Obrane cebule i czosnek poszatkować i na łyżce masła poddusić, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę możecie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ewentualnie w robocie z tarką. Tak z tartą marchewkę dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu, najlepiej jeśli macie ryż w woreczku, wyciągnąć go z woreczka i wsypać do garnka (nie gotujemy wówczas woreczka – co może być szkodliwe dla naszego zdrowia). Mięso mielone wyłożyć do miski. Dodać przyprawy sól pieprz i vegetę. Jeśli lubicie to na tym etapie dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa, nie musimy ryżu studzić, gdyż i tak za chwilkę będziemy gołąbki gotować na parze. Mieszamy do połączenia składników. Zawijamy farsz w liście kapusty.

Następnie gotujemy wodę w garnku osoloną i ustawiamy durszlak. Układamy gołąbki i gotujemy na parze pod przykryciem ok 40 min, na wolnym ogniu. Gołąbki należy ułożyć w taki sposób by była możliwość przepływu pary. Możecie to zrobić również w dwóch turach.

8. Przygotowujemy sos: cebule, czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory – chwile podsmażyć. Dodać passate z pomidorów. Doprawić przyprawami, dodać oregano (potrzeć w rękach) i cukier. Wymieszać.

Następnie zdjąć z ognia – zblendować z świętymi liśćmi bazylii i opcjonalnie łyżka mascarpone.

Przepis na thermomix: 
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Z przystawki Varoma wyjąć wkład na dolnej jego części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia miksującego wlewamy 1l wody – zawieszamy koszyczek i wsypujemy odważony ryż do koszyczka. Następnie zamykamy pokrywę naczynia miksującego i ustawiamy nakładkę Varoma. Gotujemy całość 23 min/VAROMA/ obr.1 Po zakończeniu cyklu gotowania odstawiamy przystawkę Varoma, opłukujemy liście zimną wodą i ostrożnie za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące i umyć, ponieważ będzie nam teraz potrzebne do zrobienia farszu.

2. Następnie do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Rozdrobnić 6sek/obr. 5 Dodajemy kolejno masło i nastawiamy obroty 1/VAROMA/ czas: 4 minuty.

4. Podczas gdy duszą nam się warzywa przygotowujemy mięso. Wyciągamy z opakowania i po zakończeniu cyklu duszenia dodajemy je do naczynia. Jeśli nie macie gotowego mięsa mielonego możecie je zmielić (rozdrobnić) w naczyniu miksującym – czas:12 sek/ obr 6-7

5. Do całego farszu , już po dodaniu mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4. Czyli nakładamy pokrywę na naczynie miksujące i zamiast miarki wkładamy kopystkę.

6. Powstałe nadzienie ułożyć na liściach kapusty. Zawinąć. 
Ułożyć gołąbki na przystawkę Varoma na dwóch poziomach. 
7. Nalać do TM wody 700g. Ustawić nakładkę Varoma i włączyć TM na 40 min/Varoma/obr.1

Sos pomidorowy: 
1.Do naczynia miksującego włożyć czosnekmi cebule obr 5/4sek 
2. Dodać masło dusić 3 min/Varoma/obr.1 
3. Dodać pomidory, passate, przyprawy, cukier, oregano – gotować 12 min/100’C/ obr.2 
Pod koniec gotowania dodać liście bazyli i opcjonalnie mascarpone 
4. Zmiksować wszystko 15sek/zwiększajac obroty od 7-10.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top