Gołąbki to danie na obiad, które możecie przygotować na dwa dni. Tradycyjnie wiem, że wielu z Was gotuje gołąbki w garnku wraz z sosem. Ja Wam chce pokazać inny sposób, przygotowanie gołąbków na parze, co z pewnością jest bardziej zdrowe a dodatkowo danie nie traci swoich wartości odżywczych.
SKŁADNIKI:
- 10 liści młodej kapusty
- 1,5l wody
- 250g ryżu białego
- cebula średnia
- 2 ząbki czosnku
- jedna duża marchewka
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 400g mielonego mięsa z fileta indyka
- po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej czyli sklepowej Vegety (przepis na blogu)
- łyżka masła
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórki
- szklanka passaty z pomidorów
- pol łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- pol cebuli
- szczypta oregano
- kilka liści bazylii
- szczypta soli, pieprzu
- łyżeczka oliwy
- łyżka mascarpone (opcjonalnie – nie jest to konieczne)
WYKONANIE METODĄ TRADYCYJNĄ:
Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Zagotować garnek wody – lekko osolonej. Zamoczyć liście we wrzątku. Będą się łatwiej zawijały. Następnie schłodzić je zimną wodą. Obrane cebule i czosnek poszatkować i na łyżce masła poddusić, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę możecie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ewentualnie w robocie z tarką. Tak z tartą marchewkę dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu, najlepiej jeśli macie ryż w woreczku, wyciągnąć go z woreczka i wsypać do garnka (nie gotujemy wówczas woreczka – co może być szkodliwe dla naszego zdrowia). Mięso mielone wyłożyć do miski. Dodać przyprawy sól pieprz i vegetę. Jeśli lubicie to na tym etapie dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa, nie musimy ryżu studzić, gdyż i tak za chwilkę będziemy gołąbki gotować na parze. Mieszamy do połączenia składników. Zawijamy farsz w liście kapusty.
Następnie gotujemy wodę w garnku osoloną i ustawiamy durszlak. Układamy gołąbki i gotujemy na parze pod przykryciem ok 40 min, na wolnym ogniu. Gołąbki należy ułożyć w taki sposób by była możliwość przepływu pary. Możecie to zrobić również w dwóch turach.
8. Przygotowujemy sos: cebule, czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory – chwile podsmażyć. Dodać passate z pomidorów. Doprawić przyprawami, dodać oregano (potrzeć w rękach) i cukier. Wymieszać.
Następnie zdjąć z ognia – zblendować z świętymi liśćmi bazylii i opcjonalnie łyżka mascarpone.
Przepis na thermomix:
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Z przystawki Varoma wyjąć wkład na dolnej jego części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia miksującego wlewamy 1l wody – zawieszamy koszyczek i wsypujemy odważony ryż do koszyczka. Następnie zamykamy pokrywę naczynia miksującego i ustawiamy nakładkę Varoma. Gotujemy całość 23 min/VAROMA/ obr.1 Po zakończeniu cyklu gotowania odstawiamy przystawkę Varoma, opłukujemy liście zimną wodą i ostrożnie za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące i umyć, ponieważ będzie nam teraz potrzebne do zrobienia farszu.
2. Następnie do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Rozdrobnić 6sek/obr. 5 Dodajemy kolejno masło i nastawiamy obroty 1/VAROMA/ czas: 4 minuty.
4. Podczas gdy duszą nam się warzywa przygotowujemy mięso. Wyciągamy z opakowania i po zakończeniu cyklu duszenia dodajemy je do naczynia. Jeśli nie macie gotowego mięsa mielonego możecie je zmielić (rozdrobnić) w naczyniu miksującym – czas:12 sek/ obr 6-7
5. Do całego farszu , już po dodaniu mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4. Czyli nakładamy pokrywę na naczynie miksujące i zamiast miarki wkładamy kopystkę.
6. Powstałe nadzienie ułożyć na liściach kapusty. Zawinąć.
Ułożyć gołąbki na przystawkę Varoma na dwóch poziomach.
7. Nalać do TM wody 700g. Ustawić nakładkę Varoma i włączyć TM na 40 min/Varoma/obr.1
Sos pomidorowy:
1.Do naczynia miksującego włożyć czosnekmi cebule obr 5/4sek
2. Dodać masło dusić 3 min/Varoma/obr.1
3. Dodać pomidory, passate, przyprawy, cukier, oregano – gotować 12 min/100’C/ obr.2
Pod koniec gotowania dodać liście bazyli i opcjonalnie mascarpone
4. Zmiksować wszystko 15sek/zwiększajac obroty od 7-10.