GOŁĄBKI Z INDYKIEM NA PARZE

GOŁĄBKI Z INDYKIEM NA PARZE

Gołąbki to danie na obiad, które możecie przygotować na dwa dni. Tradycyjnie wiem, że wielu z Was gotuje gołąbki w garnku wraz z sosem. Ja Wam chce pokazać inny sposób, przygotowanie gołąbków na parze, co z pewnością jest bardziej zdrowe a dodatkowo danie nie traci swoich wartości odżywczych.

SKŁADNIKI:

  •  10 liści młodej kapusty 
  •  1,5l wody 
  •  250g ryżu białego 
  •  cebula średnia 
  •  2 ząbki czosnku 
  •  jedna duża marchewka 
  •  natka pietruszki (opcjonalnie) 
  •  400g mielonego mięsa z fileta indyka 
  •  po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej czyli sklepowej Vegety (przepis na blogu)
  •  łyżka masła

Sos pomidorowy:

  •  puszka pomidorów bez skórki 
  •  szklanka passaty z pomidorów 
  •  pol łyżeczki cukru 
  •  2 ząbki czosnku 
  •  pol cebuli 
  •  szczypta oregano 
  •  kilka liści bazylii
  •  szczypta soli, pieprzu 
  •  łyżeczka oliwy 
  •  łyżka mascarpone (opcjonalnie – nie jest to konieczne)

WYKONANIE METODĄ TRADYCYJNĄ:

Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Zagotować garnek wody – lekko osolonej. Zamoczyć liście we wrzątku. Będą się łatwiej zawijały. Następnie schłodzić je zimną wodą. Obrane cebule i czosnek poszatkować i na łyżce masła poddusić, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę możecie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ewentualnie w robocie z tarką. Tak z tartą marchewkę dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu, najlepiej jeśli macie ryż w woreczku, wyciągnąć go z woreczka i wsypać do garnka (nie gotujemy wówczas woreczka – co może być szkodliwe dla naszego zdrowia). Mięso mielone wyłożyć do miski. Dodać przyprawy sól pieprz i vegetę. Jeśli lubicie to na tym etapie dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa, nie musimy ryżu studzić, gdyż i tak za chwilkę będziemy gołąbki gotować na parze. Mieszamy do połączenia składników. Zawijamy farsz w liście kapusty.

Następnie gotujemy wodę w garnku osoloną i ustawiamy durszlak. Układamy gołąbki i gotujemy na parze pod przykryciem ok 40 min, na wolnym ogniu. Gołąbki należy ułożyć w taki sposób by była możliwość przepływu pary. Możecie to zrobić również w dwóch turach.

8. Przygotowujemy sos: cebule, czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory – chwile podsmażyć. Dodać passate z pomidorów. Doprawić przyprawami, dodać oregano (potrzeć w rękach) i cukier. Wymieszać.

Następnie zdjąć z ognia – zblendować z świętymi liśćmi bazylii i opcjonalnie łyżka mascarpone.

Przepis na thermomix: 
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Z przystawki Varoma wyjąć wkład na dolnej jego części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia miksującego wlewamy 1l wody – zawieszamy koszyczek i wsypujemy odważony ryż do koszyczka. Następnie zamykamy pokrywę naczynia miksującego i ustawiamy nakładkę Varoma. Gotujemy całość 23 min/VAROMA/ obr.1 Po zakończeniu cyklu gotowania odstawiamy przystawkę Varoma, opłukujemy liście zimną wodą i ostrożnie za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące i umyć, ponieważ będzie nam teraz potrzebne do zrobienia farszu.

2. Następnie do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Rozdrobnić 6sek/obr. 5 Dodajemy kolejno masło i nastawiamy obroty 1/VAROMA/ czas: 4 minuty.

4. Podczas gdy duszą nam się warzywa przygotowujemy mięso. Wyciągamy z opakowania i po zakończeniu cyklu duszenia dodajemy je do naczynia. Jeśli nie macie gotowego mięsa mielonego możecie je zmielić (rozdrobnić) w naczyniu miksującym – czas:12 sek/ obr 6-7

5. Do całego farszu , już po dodaniu mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4. Czyli nakładamy pokrywę na naczynie miksujące i zamiast miarki wkładamy kopystkę.

6. Powstałe nadzienie ułożyć na liściach kapusty. Zawinąć. 
Ułożyć gołąbki na przystawkę Varoma na dwóch poziomach. 
7. Nalać do TM wody 700g. Ustawić nakładkę Varoma i włączyć TM na 40 min/Varoma/obr.1

Sos pomidorowy: 
1.Do naczynia miksującego włożyć czosnekmi cebule obr 5/4sek 
2. Dodać masło dusić 3 min/Varoma/obr.1 
3. Dodać pomidory, passate, przyprawy, cukier, oregano – gotować 12 min/100’C/ obr.2 
Pod koniec gotowania dodać liście bazyli i opcjonalnie mascarpone 
4. Zmiksować wszystko 15sek/zwiększajac obroty od 7-10.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top