
Składniki:
- 20 g cukru trzcinowego brązowego (opcjonalnie)
- 1 laska wanilii, tylko nasiona
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g kakao w proszku, niesłodzonego
- 500 g mleka, (można zamienić na roślinne kokosowe, owsiane lub migdałowe)
- 100 g śmietany, 30% tłuszczu lub w przypadku wege gęstą część mleczka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
Wykonanie w #thermomix: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wanilię, skrobię i kakao, zmielić 15 s/obr. 10. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy 10 s/obr. 5.Dodajemy czekoladę, podgrzewamy 8 min/90°C/obr. 2.
Wykonanie #tradycyjne: Do blendera lub młynka wkładamy cukier, mąkę, wanilię i kakao mielimy. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę dodajemy zmielone składniki. Dodajemy czekoladę połamana na kosteczki i całość podgrzewamy i mieszamy, aż składniki nam się rozpuszczą. Podajemy na gorąco.