CZEKOLADA NA GORĄCO Z NUTĄ WANILII

CZEKOLADA NA GORĄCO Z NUTĄ WANILII

Składniki:

  • 20 g cukru trzcinowego brązowego (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii, tylko nasiona
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g kakao w proszku, niesłodzonego
  • 500 g mleka, (można zamienić na roślinne kokosowe, owsiane lub migdałowe)
  • 100 g śmietany, 30% tłuszczu lub w przypadku wege gęstą część mleczka kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)

Wykonanie w #thermomix: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wanilię, skrobię i kakao, zmielić 15 s/obr. 10. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy 10 s/obr. 5.Dodajemy czekoladę, podgrzewamy 8 min/90°C/obr. 2.

Wykonanie #tradycyjne: Do blendera lub młynka wkładamy cukier, mąkę, wanilię i kakao mielimy. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę dodajemy zmielone składniki. Dodajemy czekoladę połamana na kosteczki i całość podgrzewamy i mieszamy, aż składniki nam się rozpuszczą. Podajemy na gorąco.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top