GRUSZKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

GRUSZKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Prosty przepis na pyszny podwieczorek. Sprawdza się także na imprezach. Gruszka gotowana na parze, miękka i soczysta. Dodatkowo polana czekoladą z prawdziwego kakao.

Potrzebujemy:
• Gruszki
• wodę do gotowania na parze
• 2 łyżki wody do polewy lub mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 125 g masła

Gruszki myjemy. Obieramy. Układamy w durszlaku lub na przystawkę Varoma z thermomix’a.
Wlewamy wodę do garnka lub thermomixa.

Gotujemy wodę, aż zacznie parować. Układamy durszlak z gruszkami. Gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Thermomix: 20min/obr.1/ Varoma

W rondelku rozpuszczamy cukier puder w 2 lyKach wody. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao – mieszamy energicznie. Gotowe.

Ugotowane gruszki moczymy w polewie. Układamy na talerzu. Można posypać gorzkim kakao.
Do polewy jeśli lubicie bardziej zimowe klimaty można dodać kardamon, gotowa przyprawę korzenna lub cynamon

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top