Prosty przepis na pyszny podwieczorek. Sprawdza się także na imprezach. Gruszka gotowana na parze, miękka i soczysta. Dodatkowo polana czekoladą z prawdziwego kakao.

Potrzebujemy:
• Gruszki
• wodę do gotowania na parze
• 2 łyżki wody do polewy lub mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 125 g masła
Gruszki myjemy. Obieramy. Układamy w durszlaku lub na przystawkę Varoma z thermomix’a.
Wlewamy wodę do garnka lub thermomixa.
Gotujemy wodę, aż zacznie parować. Układamy durszlak z gruszkami. Gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Thermomix: 20min/obr.1/ Varoma
W rondelku rozpuszczamy cukier puder w 2 lyKach wody. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao – mieszamy energicznie. Gotowe.
Ugotowane gruszki moczymy w polewie. Układamy na talerzu. Można posypać gorzkim kakao.
Do polewy jeśli lubicie bardziej zimowe klimaty można dodać kardamon, gotowa przyprawę korzenna lub cynamon