GRUSZKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

GRUSZKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Prosty przepis na pyszny podwieczorek. Sprawdza się także na imprezach. Gruszka gotowana na parze, miękka i soczysta. Dodatkowo polana czekoladą z prawdziwego kakao.

Potrzebujemy:
• Gruszki
• wodę do gotowania na parze
• 2 łyżki wody do polewy lub mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 125 g masła

Gruszki myjemy. Obieramy. Układamy w durszlaku lub na przystawkę Varoma z thermomix’a.
Wlewamy wodę do garnka lub thermomixa.

Gotujemy wodę, aż zacznie parować. Układamy durszlak z gruszkami. Gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Thermomix: 20min/obr.1/ Varoma

W rondelku rozpuszczamy cukier puder w 2 lyKach wody. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao – mieszamy energicznie. Gotowe.

Ugotowane gruszki moczymy w polewie. Układamy na talerzu. Można posypać gorzkim kakao.
Do polewy jeśli lubicie bardziej zimowe klimaty można dodać kardamon, gotowa przyprawę korzenna lub cynamon

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top