GRUSZKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

GRUSZKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Prosty przepis na pyszny podwieczorek. Sprawdza się także na imprezach. Gruszka gotowana na parze, miękka i soczysta. Dodatkowo polana czekoladą z prawdziwego kakao.

Potrzebujemy:
• Gruszki
• wodę do gotowania na parze
• 2 łyżki wody do polewy lub mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 125 g masła

Gruszki myjemy. Obieramy. Układamy w durszlaku lub na przystawkę Varoma z thermomix’a.
Wlewamy wodę do garnka lub thermomixa.

Gotujemy wodę, aż zacznie parować. Układamy durszlak z gruszkami. Gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Thermomix: 20min/obr.1/ Varoma

W rondelku rozpuszczamy cukier puder w 2 lyKach wody. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao – mieszamy energicznie. Gotowe.

Ugotowane gruszki moczymy w polewie. Układamy na talerzu. Można posypać gorzkim kakao.
Do polewy jeśli lubicie bardziej zimowe klimaty można dodać kardamon, gotowa przyprawę korzenna lub cynamon

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top