GULASZ Z INDYKA Z KNEDLEM

GULASZ Z INDYKA Z KNEDLEM

Składniki Gulasz:
• 15 g oleju dobrej jakości
• 250 g udźca z indyka, bez skóry, bez kości, pokrojonego w kostkę (w Lidl Polska kupicie gotowe mięso z indyka na gulasz)
• 200 g cebuli (2 szt.), pokrojonej w ćwiartki
• 1 -2 ząbki czosnku
•marchewka (1 szt.), pokrojonej na kawałki
• korzeń pietruszki 1 szt
• 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
• 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
• 500 g przecieru pomidorowego (passata)
• 100 g wody
• 1 czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy, suszony
• ½ – ¾ łyżeczki majeranku
• ¼ – ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
• ½ – 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
• 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
• łyżeczka płaska pieprzu czarnego, mielonego
• ½ łyżeczki soli

Wykonanie thermomix:

Do naczynia miksującego wlać olej, dodać mięso z indyka, przyprawić przyprawą uniwersalna, rumienić Wysokie Temp. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

W innych thermomixach mięso podsmażyć na patelni na oleju. Doprawić przyprawą uniwersalną.

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, paprykę i ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać zrumienione mięso, przecier pomidorowy, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, paprykę słodką, cynamon, cukier, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek (patrz wskazówka), odparowywać 20-25 min/Varoma/obr.wsteczne/obr. 1.

Gulasz podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem knedla.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Wykonanie tradycyjne:
Mięso przyprawić przyprawa uniwersalaną. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule, czosnek zblendować na drobne wiórki.
Paprykę, ogórka pokroić na maleńką kosteczkę.
Marchewke i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce.

Dodać do mięsa. Dodać passate z pomidorów, wodę, przyprawy. Całość gotować ok 20 min na wolnym ogniu.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top