GULASZ Z INDYKA Z KNEDLEM

GULASZ Z INDYKA Z KNEDLEM

Składniki Gulasz:
• 15 g oleju dobrej jakości
• 250 g udźca z indyka, bez skóry, bez kości, pokrojonego w kostkę (w Lidl Polska kupicie gotowe mięso z indyka na gulasz)
• 200 g cebuli (2 szt.), pokrojonej w ćwiartki
• 1 -2 ząbki czosnku
•marchewka (1 szt.), pokrojonej na kawałki
• korzeń pietruszki 1 szt
• 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
• 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
• 500 g przecieru pomidorowego (passata)
• 100 g wody
• 1 czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy, suszony
• ½ – ¾ łyżeczki majeranku
• ¼ – ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
• ½ – 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
• 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
• łyżeczka płaska pieprzu czarnego, mielonego
• ½ łyżeczki soli

Wykonanie thermomix:

Do naczynia miksującego wlać olej, dodać mięso z indyka, przyprawić przyprawą uniwersalna, rumienić Wysokie Temp. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

W innych thermomixach mięso podsmażyć na patelni na oleju. Doprawić przyprawą uniwersalną.

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, paprykę i ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać zrumienione mięso, przecier pomidorowy, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, paprykę słodką, cynamon, cukier, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek (patrz wskazówka), odparowywać 20-25 min/Varoma/obr.wsteczne/obr. 1.

Gulasz podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem knedla.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Wykonanie tradycyjne:
Mięso przyprawić przyprawa uniwersalaną. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule, czosnek zblendować na drobne wiórki.
Paprykę, ogórka pokroić na maleńką kosteczkę.
Marchewke i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce.

Dodać do mięsa. Dodać passate z pomidorów, wodę, przyprawy. Całość gotować ok 20 min na wolnym ogniu.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top