
Składniki Gulasz:
• 15 g oleju dobrej jakości
• 250 g udźca z indyka, bez skóry, bez kości, pokrojonego w kostkę (w Lidl Polska kupicie gotowe mięso z indyka na gulasz)
• 200 g cebuli (2 szt.), pokrojonej w ćwiartki
• 1 -2 ząbki czosnku
•marchewka (1 szt.), pokrojonej na kawałki
• korzeń pietruszki 1 szt
• 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
• 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
• 500 g przecieru pomidorowego (passata)
• 100 g wody
• 1 czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy, suszony
• ½ – ¾ łyżeczki majeranku
• ¼ – ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
• ½ – 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
• 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
• łyżeczka płaska pieprzu czarnego, mielonego
• ½ łyżeczki soli
Wykonanie thermomix:
Do naczynia miksującego wlać olej, dodać mięso z indyka, przyprawić przyprawą uniwersalna, rumienić Wysokie Temp. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
W innych thermomixach mięso podsmażyć na patelni na oleju. Doprawić przyprawą uniwersalną.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, paprykę i ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać zrumienione mięso, przecier pomidorowy, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, paprykę słodką, cynamon, cukier, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek (patrz wskazówka), odparowywać 20-25 min/Varoma/obr.wsteczne/obr. 1.
Gulasz podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem knedla.
Wykonanie tradycyjne:
Mięso przyprawić przyprawa uniwersalaną. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule, czosnek zblendować na drobne wiórki.
Paprykę, ogórka pokroić na maleńką kosteczkę.
Marchewke i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce.
Dodać do mięsa. Dodać passate z pomidorów, wodę, przyprawy. Całość gotować ok 20 min na wolnym ogniu.