GWIAZDA Z BIAŁYM MAKIEM I MARCEPANEM

GWIAZDA Z BIAŁYM MAKIEM I MARCEPANEM

Pomysł na ciasto drożdżowe z białym makiem i marcepanem i oczywiście bakaliami. Na pewno Wasi goście będą zaskoczeni takim ciastem.

Filmik z instrukcją wykonania pod linkiem:

https://fb.watch/2v6slMFIGb/

Składniki na drożdżową gwiazdę:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:
– 100 g masy marcepanowej
– 400 g masy z maku białego w puszce lub 300g maku (parzymy w gorącej wodzie ok 20 minut – odcedzamy – 3x mielimy – można w thermomixie)
– 2 łyżki śmietany 18%
– łyżka miodu
– 100 g orzechów laskowych i nerkowca zmielonych
– 100g migdałów zmielonych
– 2 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
– 250g masła
– pol paczki biszkoptów zmielonych
– olejek migdałowy
– 100 g rodzynek

NADZIENIE – WYKONANIE:

Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.

Wykonanie tradycyjne;

Mleko, cukier i drożdże umieszczamy w wysokiej szklance, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (robimy zaczyn). Do miski wkładamy pozostałe składniki. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nadzieniem z maku, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

Wykonanie w thermomixie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać czas 2 min/temp. 50’C/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól, cukier waniliowy . Wyrobić ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nadzieniem, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top