Pomysł na ciasto drożdżowe z białym makiem i marcepanem i oczywiście bakaliami. Na pewno Wasi goście będą zaskoczeni takim ciastem.
Filmik z instrukcją wykonania pod linkiem:

Składniki na drożdżową gwiazdę:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 ml mleka
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
– 100 g masy marcepanowej
– 400 g masy z maku białego w puszce lub 300g maku (parzymy w gorącej wodzie ok 20 minut – odcedzamy – 3x mielimy – można w thermomixie)
– 2 łyżki śmietany 18%
– łyżka miodu
– 100 g orzechów laskowych i nerkowca zmielonych
– 100g migdałów zmielonych
– 2 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
– 250g masła
– pol paczki biszkoptów zmielonych
– olejek migdałowy
– 100 g rodzynek
NADZIENIE – WYKONANIE:
Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.
Wykonanie tradycyjne;
Mleko, cukier i drożdże umieszczamy w wysokiej szklance, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (robimy zaczyn). Do miski wkładamy pozostałe składniki. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.
Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nadzieniem z maku, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.
Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.
Wykonanie w thermomixie:
Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać czas 2 min/temp. 50’C/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól, cukier waniliowy . Wyrobić ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nadzieniem, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.
Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.