GWIAZDA Z BIAŁYM MAKIEM I MARCEPANEM

GWIAZDA Z BIAŁYM MAKIEM I MARCEPANEM

Pomysł na ciasto drożdżowe z białym makiem i marcepanem i oczywiście bakaliami. Na pewno Wasi goście będą zaskoczeni takim ciastem.

Filmik z instrukcją wykonania pod linkiem:

https://fb.watch/2v6slMFIGb/

Składniki na drożdżową gwiazdę:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:
– 100 g masy marcepanowej
– 400 g masy z maku białego w puszce lub 300g maku (parzymy w gorącej wodzie ok 20 minut – odcedzamy – 3x mielimy – można w thermomixie)
– 2 łyżki śmietany 18%
– łyżka miodu
– 100 g orzechów laskowych i nerkowca zmielonych
– 100g migdałów zmielonych
– 2 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
– 250g masła
– pol paczki biszkoptów zmielonych
– olejek migdałowy
– 100 g rodzynek

NADZIENIE – WYKONANIE:

Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.

Wykonanie tradycyjne;

Mleko, cukier i drożdże umieszczamy w wysokiej szklance, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (robimy zaczyn). Do miski wkładamy pozostałe składniki. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nadzieniem z maku, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

Wykonanie w thermomixie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać czas 2 min/temp. 50’C/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól, cukier waniliowy . Wyrobić ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nadzieniem, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

 

You may also like

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się klasyczne owsianki spróbujcie tej, To jedna z moich ulubionych owsianek....

Back to Top