GWIAZDA Z NUTELLĄ

GWIAZDA Z NUTELLĄ

Składniki na drożdżową gwiazdę:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli
  • 200 g nutelli
Wykonanie tradycyjne;

Mleko, cukier i drożdże umieszczamy w wysokiej szklance, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (robimy zaczyn). Do miski wkładamy pozostałe składniki. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

Wykonanie w thermomixie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać czas 2 min/temp. 50’C/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól, cukier waniliowy . Wyrobić ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top