GWIAZDA Z NUTELLĄ

GWIAZDA Z NUTELLĄ

Składniki na drożdżową gwiazdę:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli
  • 200 g nutelli
Wykonanie tradycyjne;

Mleko, cukier i drożdże umieszczamy w wysokiej szklance, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (robimy zaczyn). Do miski wkładamy pozostałe składniki. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

Wykonanie w thermomixie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać czas 2 min/temp. 50’C/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól, cukier waniliowy . Wyrobić ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy do miski – pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią i zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrągły placek. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i zostawiamy nie posmarowany placek.

Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy dwa kawałki (parami do środka). Przykrywamy ściereczką zostawiamy na 15minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez 20 minut, góra-dół.

 

You may also like

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się klasyczne owsianki spróbujcie tej, To jedna z moich ulubionych owsianek....

Back to Top