Co rok na święta robię zawsze kruche ciasteczka. Zmieniam smaki dodając różne cukry: waniliowy, migdałowy, kokosowy lub cynamonowy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić ciasteczka z okienkiem. Jeśli zrobicie w nich dziurkę przed upieczeniem – można będzie je zawiesić na choinkę.

SKŁADNIKI:
- 100 g cukru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego (lub innego jeśli chcecie inny smak)
Dodatkowo:
- rozkruszone landrynki (tyle ile ciastek) lub poniżej przepis na własne okienka
Wykonanie w thermomix:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10.
- Dodać masło, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm.
- Wyciąć gwiazdki z ciasta i w środku mniejsze. Układać na blasze wyłożonej papierem. Na środku wsypać rozkruszone landrynki.
- Ciastka piec 10-12 min – 180°C. Pozostawić do ostudzenia.
- Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym naczyniu.
Wykonanie tradycyjne:
Wkładamy składniki do misy miksera i miksujemy aż utworzą się grudki. Wyciągamy z misy na blat i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3-4 części. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy placki, lub wałkujemy ciasto pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 5mm. Wyciąć gwiazdki z ciasta i w środku mniejsze. Układać na blasze wyłożonej papierem. Na środku wsypać rozkruszone landrynki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 12-14 min, na blasze wyłożonej papierem.
WYKONANIE OKIENEK PO UPIECZENIU:
Jeśli nie chcecie użyć landrynek możecie wykonać okienka sami:
Składniki:
- 250 g cukru
- 70 g wody
- 1 łyżka syropu glukozowego
- ¼ – ½ łyżeczki barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia – ułożyć ciasteczka gwiazdki.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, syrop glukozowy i barwnik spożywczy, uruchomić bez założonej miarki – program Karmelizowanie.
- Masę barwimy w miseczkach i szybko uzupełniamy puste okienka w upieczonych i wystudzonych gwiazdkach (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
- Zostawiamy do utwardzenia.
Wykonanie tradycyjne:
W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier, syrop i wodę, postawić na średnim ogniu i zagotować. Przykryć i gotować około 2 – 3 minut, nie mieszając podczas gotowania. Zdjąć przykrywkę, przyczepić termometr do ścianek rondla i zwiększyć ogień – gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143ºC. Zdjąć z ognia. Wystudzić garnek zanurzając go w zimnej wodzie. Dodać barwnik wymieszać i wylać masę w okienko w ciasteczkową gwiazdkę. Pozostawić do wystudzenia.