GWIAZDECZKI Z OKIENKIEM

GWIAZDECZKI Z OKIENKIEM

Co rok na święta robię zawsze kruche ciasteczka. Zmieniam smaki dodając różne cukry: waniliowy, migdałowy, kokosowy lub cynamonowy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić ciasteczka z okienkiem. Jeśli zrobicie w nich dziurkę przed upieczeniem – można będzie je zawiesić na choinkę.

SKŁADNIKI:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego (lub innego jeśli chcecie inny smak)

Dodatkowo:

  • rozkruszone landrynki (tyle ile ciastek) lub poniżej przepis na własne okienka

Wykonanie w thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10.
  2. Dodać masło, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm.
  5. Wyciąć gwiazdki z ciasta i w środku mniejsze. Układać na blasze wyłożonej papierem. Na środku wsypać rozkruszone landrynki.
  6. Ciastka piec 10-12 min – 180°C. Pozostawić do ostudzenia.
  7. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym naczyniu.

Wykonanie tradycyjne:

Wkładamy składniki do misy miksera i miksujemy aż utworzą się grudki. Wyciągamy z misy na blat i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3-4 części. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy placki, lub wałkujemy ciasto pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 5mm. Wyciąć gwiazdki z ciasta i w środku mniejsze. Układać na blasze wyłożonej papierem. Na środku wsypać rozkruszone landrynki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 12-14 min, na blasze wyłożonej papierem.

WYKONANIE OKIENEK PO UPIECZENIU:

Jeśli nie chcecie użyć landrynek możecie wykonać okienka sami:

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 70 g wody
  • 1 łyżka syropu glukozowego
  • ¼ – ½ łyżeczki barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  1. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia – ułożyć ciasteczka gwiazdki.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, syrop glukozowy i barwnik spożywczy, uruchomić bez założonej miarki – program Karmelizowanie.
  3. Masę barwimy w miseczkach i szybko uzupełniamy puste okienka w upieczonych i wystudzonych gwiazdkach (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Zostawiamy do utwardzenia.

Wykonanie tradycyjne:

W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier, syrop i wodę, postawić na średnim ogniu i zagotować. Przykryć i gotować około 2 – 3 minut, nie mieszając podczas gotowania. Zdjąć przykrywkę, przyczepić termometr do ścianek rondla i zwiększyć ogień – gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143ºC. Zdjąć z ognia. Wystudzić garnek zanurzając go w zimnej wodzie. Dodać barwnik wymieszać i wylać masę w okienko w ciasteczkową gwiazdkę. Pozostawić do wystudzenia.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top