GWIAZDECZKI Z OKIENKIEM

GWIAZDECZKI Z OKIENKIEM

Co rok na święta robię zawsze kruche ciasteczka. Zmieniam smaki dodając różne cukry: waniliowy, migdałowy, kokosowy lub cynamonowy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić ciasteczka z okienkiem. Jeśli zrobicie w nich dziurkę przed upieczeniem – można będzie je zawiesić na choinkę.

SKŁADNIKI:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego (lub innego jeśli chcecie inny smak)

Dodatkowo:

  • rozkruszone landrynki (tyle ile ciastek) lub poniżej przepis na własne okienka

Wykonanie w thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10.
  2. Dodać masło, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm.
  5. Wyciąć gwiazdki z ciasta i w środku mniejsze. Układać na blasze wyłożonej papierem. Na środku wsypać rozkruszone landrynki.
  6. Ciastka piec 10-12 min – 180°C. Pozostawić do ostudzenia.
  7. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym naczyniu.

Wykonanie tradycyjne:

Wkładamy składniki do misy miksera i miksujemy aż utworzą się grudki. Wyciągamy z misy na blat i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3-4 części. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy placki, lub wałkujemy ciasto pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 5mm. Wyciąć gwiazdki z ciasta i w środku mniejsze. Układać na blasze wyłożonej papierem. Na środku wsypać rozkruszone landrynki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 12-14 min, na blasze wyłożonej papierem.

WYKONANIE OKIENEK PO UPIECZENIU:

Jeśli nie chcecie użyć landrynek możecie wykonać okienka sami:

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 70 g wody
  • 1 łyżka syropu glukozowego
  • ¼ – ½ łyżeczki barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  1. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia – ułożyć ciasteczka gwiazdki.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, syrop glukozowy i barwnik spożywczy, uruchomić bez założonej miarki – program Karmelizowanie.
  3. Masę barwimy w miseczkach i szybko uzupełniamy puste okienka w upieczonych i wystudzonych gwiazdkach (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Zostawiamy do utwardzenia.

Wykonanie tradycyjne:

W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier, syrop i wodę, postawić na średnim ogniu i zagotować. Przykryć i gotować około 2 – 3 minut, nie mieszając podczas gotowania. Zdjąć przykrywkę, przyczepić termometr do ścianek rondla i zwiększyć ogień – gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143ºC. Zdjąć z ognia. Wystudzić garnek zanurzając go w zimnej wodzie. Dodać barwnik wymieszać i wylać masę w okienko w ciasteczkową gwiazdkę. Pozostawić do wystudzenia.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top