HUMMUS Z BOBU

HUMMUS Z BOBU

Składniki:
•600ml wody
•1 ½ łyżeczki soli
•600 g bobu
•2 ząbki czosnku
•50 g wody mineralnej, niegazowanej
•80 g oleju z pestek winogron
•40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
•40 g pasty tahini (przepis na blogu)

thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wkładamy koszyczek z bobem, gotujemy 15 min/Varoma/obr. 0.5.

Wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy. Następnie koszyczek wraz z zawartością włożyć do miski z zimną wodą na 5 min, bób będzie się nam lepiej obierał. Obieramy bób ze skórek.

Do naczynia miksującego dodajemy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini i pozostałe ½ łyżeczki soli, miksujemy dwa razy po 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
Przekładamy do słoiczka, naczynia z przykrywką i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki.

Podajemy z pieczywem.

tradycyjnie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie ok 5 minut i obieramy ze skórek. Do blendera wkładamy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini, sól i całość miksujemy dwa razy po 30 sek. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top