HUMMUS Z BOBU

HUMMUS Z BOBU

Składniki:
•600ml wody
•1 ½ łyżeczki soli
•600 g bobu
•2 ząbki czosnku
•50 g wody mineralnej, niegazowanej
•80 g oleju z pestek winogron
•40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
•40 g pasty tahini (przepis na blogu)

thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wkładamy koszyczek z bobem, gotujemy 15 min/Varoma/obr. 0.5.

Wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy. Następnie koszyczek wraz z zawartością włożyć do miski z zimną wodą na 5 min, bób będzie się nam lepiej obierał. Obieramy bób ze skórek.

Do naczynia miksującego dodajemy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini i pozostałe ½ łyżeczki soli, miksujemy dwa razy po 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
Przekładamy do słoiczka, naczynia z przykrywką i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki.

Podajemy z pieczywem.

tradycyjnie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie ok 5 minut i obieramy ze skórek. Do blendera wkładamy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini, sól i całość miksujemy dwa razy po 30 sek. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top