HUMMUS Z BOBU

HUMMUS Z BOBU

Składniki:
•600ml wody
•1 ½ łyżeczki soli
•600 g bobu
•2 ząbki czosnku
•50 g wody mineralnej, niegazowanej
•80 g oleju z pestek winogron
•40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
•40 g pasty tahini (przepis na blogu)

thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wkładamy koszyczek z bobem, gotujemy 15 min/Varoma/obr. 0.5.

Wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy. Następnie koszyczek wraz z zawartością włożyć do miski z zimną wodą na 5 min, bób będzie się nam lepiej obierał. Obieramy bób ze skórek.

Do naczynia miksującego dodajemy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini i pozostałe ½ łyżeczki soli, miksujemy dwa razy po 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
Przekładamy do słoiczka, naczynia z przykrywką i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki.

Podajemy z pieczywem.

tradycyjnie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie ok 5 minut i obieramy ze skórek. Do blendera wkładamy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini, sól i całość miksujemy dwa razy po 30 sek. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top