
Składniki:
•600ml wody
•1 ½ łyżeczki soli
•600 g bobu
•2 ząbki czosnku
•50 g wody mineralnej, niegazowanej
•80 g oleju z pestek winogron
•40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
•40 g pasty tahini (przepis na blogu)
thermomix:
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wkładamy koszyczek z bobem, gotujemy 15 min/Varoma/obr. 0.5.
Wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy. Następnie koszyczek wraz z zawartością włożyć do miski z zimną wodą na 5 min, bób będzie się nam lepiej obierał. Obieramy bób ze skórek.
Do naczynia miksującego dodajemy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini i pozostałe ½ łyżeczki soli, miksujemy dwa razy po 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
Przekładamy do słoiczka, naczynia z przykrywką i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki.
Podajemy z pieczywem.
tradycyjnie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie ok 5 minut i obieramy ze skórek. Do blendera wkładamy obrany bób, czosnek, wodę mineralną, olej, sok z cytryny, pastę tahini, sól i całość miksujemy dwa razy po 30 sek. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki