INDYK DUSZONY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

INDYK DUSZONY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

Kluski śląskie bez jajka:
• 500 g ziemniaków ugotowanych
• 125 g mąki ziemniaczanej

Sos z mięsem:
• 400 g polędwicy z indyka
• łyżka – przyprawa uniwersalna do sosów grzybowa (przepis na blogu)
• 2 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• sól, pieprz do smaku
• garść grzybów suszonych
• cebula
• masło łyżka
• 2 łyżki maki pszennej
• olej do podsmażenia mięsa

Ziemniaki ugotowane lekko ostudzone (tak by sobie nie poparzyć rąk) przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (1/4 ilości ziemniaków). Zagniatamy. Lepimy kulki. Robimy w nich dziurki. Przykrywamy ściereczka lub cześć odkładamy do pojemnika próżniowego i możemy przechować do następnego dnia w lodowce.

W miedzy czasie kroimy mięso w kostkę i przyprawiamy przyprawami. Podsmażamy na oleju/ maśle klarowanym lub tłuszczu roślinnym z cebulą do momentu aż się mięso lekko zarumieni.

Zalewamy mięso wodą tak by je lekko przykryć. Dodajemy liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżkę przyprawy do sosów (przepis na blogu), garść grzybów suszonych. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 min.
W osobnym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Stopniowo dodajemy wywar z mięsa mieszkać (widelcem, trzpeaczką – ważne by robić to stopniowo – nie będziemy mieć grudek). Gotujemy sos aż zgęstnieje.
Dodajemy mięso, grzyby.

Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 min od momentu wypłynięcia, ale tak by woda lekko bulgotała.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

OWSIANKA

OWSIANKA

Pyszny przepis na owsiankę waniliową z owocami. Klasyczna owsianka idealna na śniadanie, ale i do pracy. Składniki:• 400 ml mleka...

Back to Top