INDYK Z WARZYWAMI

INDYK Z WARZYWAMI

Indyk z warzywami to danie, które robi się dość szybko pomimo licznej ilości składników. Dodatkiem jest ryż, ale świetnie sprawdzi się też makaron ryżowy lub inny.

SKŁADNIKI:
100 g cebuli, przekrojonej na pół
3 ząbki czosnku
30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
40 g oleju słonecznikowego
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
500 g wody, plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania mąki ziemniaczanej
400 g mleka kokosowego (puszka)
1 łyżeczka koncentratu bulionu wykonanego w TM (u mnie warzywny) ale może też być kostka jak używacie pokruszona
200 g ryżu białego
2 liście laurowe, suszone
3 goździki
500 g piersi z indyka pokrojonej na 3 cm kawałki
200 g batatów, pokrojonych na 2 cm kawałki
¼ – ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
200 g warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
80 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
kolendra, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji

Wykonanie thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili (może być w proszku 1/4 łyżeczki), dodać olej, cynamon, kurkumę i kmin rzymski, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać liście laurowe i goździki.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka i bataty, oprószyć solą i pieprzem.
  5. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 2.
  6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do innego naczynia, odstawić. W miseczce wymieszać 1½ łyżki wody i mąkę ziemniaczaną, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać ugotowanego na parze indyka i warzywa, wodę ze mąką ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki 5 min/95°C/wsteczne obroty/obr. 1

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chili, rozdrobnić albo w blenderze albo drobno posiekać. Dodać na patelnie razem z olejem, cynamonem, kurkumą i kminem rzymskim. Dusić chwilkę ok 5 minut.
  2. Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu,.
  3. W osobnym garnku ugotować ryż z liściem laurowym i goździkami.
  4. Indyka przyprawionego solą i pieprzem uparować razem z batatami.
  5. W miseczce wymieszać 1,5 łyżki wody z mąką ziemniaczaną odstawić
  6. Dodać ugotowanego indyka i warzywa, wodę z mąką ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, doprawić solą i pieprzem na patenie z sosem, gotować bez pokrywki ok 6-8 minut.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top