INDYK Z WARZYWAMI

INDYK Z WARZYWAMI

Indyk z warzywami to danie, które robi się dość szybko pomimo licznej ilości składników. Dodatkiem jest ryż, ale świetnie sprawdzi się też makaron ryżowy lub inny.

SKŁADNIKI:
100 g cebuli, przekrojonej na pół
3 ząbki czosnku
30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
40 g oleju słonecznikowego
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
500 g wody, plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania mąki ziemniaczanej
400 g mleka kokosowego (puszka)
1 łyżeczka koncentratu bulionu wykonanego w TM (u mnie warzywny) ale może też być kostka jak używacie pokruszona
200 g ryżu białego
2 liście laurowe, suszone
3 goździki
500 g piersi z indyka pokrojonej na 3 cm kawałki
200 g batatów, pokrojonych na 2 cm kawałki
¼ – ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
200 g warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
80 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
kolendra, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji

Wykonanie thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili (może być w proszku 1/4 łyżeczki), dodać olej, cynamon, kurkumę i kmin rzymski, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać liście laurowe i goździki.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka i bataty, oprószyć solą i pieprzem.
  5. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 2.
  6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do innego naczynia, odstawić. W miseczce wymieszać 1½ łyżki wody i mąkę ziemniaczaną, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać ugotowanego na parze indyka i warzywa, wodę ze mąką ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki 5 min/95°C/wsteczne obroty/obr. 1

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chili, rozdrobnić albo w blenderze albo drobno posiekać. Dodać na patelnie razem z olejem, cynamonem, kurkumą i kminem rzymskim. Dusić chwilkę ok 5 minut.
  2. Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu,.
  3. W osobnym garnku ugotować ryż z liściem laurowym i goździkami.
  4. Indyka przyprawionego solą i pieprzem uparować razem z batatami.
  5. W miseczce wymieszać 1,5 łyżki wody z mąką ziemniaczaną odstawić
  6. Dodać ugotowanego indyka i warzywa, wodę z mąką ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, doprawić solą i pieprzem na patenie z sosem, gotować bez pokrywki ok 6-8 minut.
 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top