Indyk z warzywami to danie, które robi się dość szybko pomimo licznej ilości składników. Dodatkiem jest ryż, ale świetnie sprawdzi się też makaron ryżowy lub inny.

SKŁADNIKI:
100 g cebuli, przekrojonej na pół
3 ząbki czosnku
30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
40 g oleju słonecznikowego
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
500 g wody, plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania mąki ziemniaczanej
400 g mleka kokosowego (puszka)
1 łyżeczka koncentratu bulionu wykonanego w TM (u mnie warzywny) ale może też być kostka jak używacie pokruszona
200 g ryżu białego
2 liście laurowe, suszone
3 goździki
500 g piersi z indyka pokrojonej na 3 cm kawałki
200 g batatów, pokrojonych na 2 cm kawałki
¼ – ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
200 g warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
80 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
kolendra, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
Wykonanie thermomix:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili (może być w proszku 1/4 łyżeczki), dodać olej, cynamon, kurkumę i kmin rzymski, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać liście laurowe i goździki.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka i bataty, oprószyć solą i pieprzem.
- Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 2.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do innego naczynia, odstawić. W miseczce wymieszać 1½ łyżki wody i mąkę ziemniaczaną, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowanego na parze indyka i warzywa, wodę ze mąką ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki 5 min/95°C/wsteczne obroty/obr. 1
WYKONANIE TRADYCYJNE:
- Cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chili, rozdrobnić albo w blenderze albo drobno posiekać. Dodać na patelnie razem z olejem, cynamonem, kurkumą i kminem rzymskim. Dusić chwilkę ok 5 minut.
- Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu,.
- W osobnym garnku ugotować ryż z liściem laurowym i goździkami.
- Indyka przyprawionego solą i pieprzem uparować razem z batatami.
- W miseczce wymieszać 1,5 łyżki wody z mąką ziemniaczaną odstawić
- Dodać ugotowanego indyka i warzywa, wodę z mąką ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, doprawić solą i pieprzem na patenie z sosem, gotować bez pokrywki ok 6-8 minut.