
Szybki ekspresowy deser – jabłka z kruszonką na ciepło z lodami waniliowymi i polewą czekoladową. 20 min i gotowe.
Składniki na kruszonkę:
• 400g kaszy manny błyskawicznej (możecie tez zrobić 200g owsianych płatków i 200g kaszy manny)
• pol kostki roztopionego masła
• 1/4 szklanki cukru
Całość zmiksować. 3/4 masy wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Wsadzić do nagrzanego na 190’C piekarnika na ok 5 min. Pozostałą cześć odstawić.
Masa:
• 4 jabłka
• 1 szt gruszki
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka cukru waniliowego
• łyżka cukru
Owoce Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Doprawić cynamonem, cukrem waniliowym, cukrem. Wymieszać. Wyłożyć na spod z kasY manny (wyjąć z piekarnika). Posypać kruszonką.
Piec 15 -20 min. (Aż się zarumieni) w 190’C z thermoobiegiem.
Dodatkowo:
• ulubione lody
• bita śmietana – ubita śmietana 30% z dobrym składem z odrobiną cukru pudru.
Polewa:
• pol kostki masła
• 4 łyżki wody
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki kakao
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dalej gotując na małym ogniu rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia!!!
Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników.
jabłka z kruszonką podajemy z lodami i polewamy całość polewą czekoladową.