JAGLANY BUDYŃ CZEKOLADOWO – WANILIOWY

JAGLANY BUDYŃ CZEKOLADOWO – WANILIOWY

Składniki na ugotowana kaszę jaglaną:
– pól szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
 – szklanka wrzącej wody

Pozostałe potrzebne składniki:

  •  dojrzały banan
  • ok szklanki ulubionego mleka roślinnego u nas ryżowe waniliowe
  •  odrobina syropu z agawy lub innego słodzidła – opcjonalnie
  •  KAKAO – 2 płaskie łyżki – u nas gorzkie
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • ulubione owoce 

Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.

Do kaszy dodajemy cukier waniliowy, syrop z agawy, dojrzałego banana i odrobinę mleka ryżowego. Miksujemy w blenderze. Dodajemy pól szklanki mleka ryżowego znowu i dalej miksujemy, – jeśli masa jest jeszcze za gęsta (musi mieć konsystencję budyniu – dolewamy mleka).

Dzielimy powstałą masę waniliową na dwie części. Do drugiej dodajemy kakao i miksujemy.

Wylewamy na miseczki najpierw masę kakaową, następnie waniliową. Ozdabiamy ulubionymi owocami.


Przepis na THERMOMIX:

#thermomix
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM 

  1. Do naczynia miksującego wkładamy kasze przepłukana i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
  2. Następnie dodajemy przez otwór banana, cukier waniliowy, syrop z agawy i miksujemy na obr zwiększając od 7-10 ok 3 sek.
  3. Dodajemy stopniowo mleko po pól szklanki i miksujemy 10sek/obr10 – stopniowe dolewanie mleka jest konieczne, ponieważ wówczas kasza dobrze się zmiksuje i nie będziemy czuć jej kawałków. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
  4. Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy obr. 7/5sek
  5. Do miseczek wylewamy masę kakaową i na wierzch waniliową – ozdabiamy ulubionymi owocami.

UWAGA ! masa jaglana z czasem gęstnieje!

OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:

  1. Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, cukier waniliowy, syrop z agawy i odrobinę mleka- miksujemy zwiększając obroty 7-10 ok 5 sek.
  2. Dodajemy stopniowo mleko po pól szklanki i miksujemy 10sek/obr10 – stopniowe dolewanie mleka jest konieczne, ponieważ wówczas kasza dobrze się zmiksuje i nie będziemy czuć jej kawałków. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
  3. Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy obr. 7/5sek
  4. Do miseczek wylewamy masę kakaową i na wierzch waniliową – ozdabiamy ulubionymi owocami.

UWAGA ! masa jaglana z czasem gęstnieje!

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top