JAGLANY BUDYŃ CZEKOLADOWO – WANILIOWY

JAGLANY BUDYŃ CZEKOLADOWO – WANILIOWY

Składniki na ugotowana kaszę jaglaną:
– pól szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
 – szklanka wrzącej wody

Pozostałe potrzebne składniki:

  •  dojrzały banan
  • ok szklanki ulubionego mleka roślinnego u nas ryżowe waniliowe
  •  odrobina syropu z agawy lub innego słodzidła – opcjonalnie
  •  KAKAO – 2 płaskie łyżki – u nas gorzkie
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • ulubione owoce 

Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.

Do kaszy dodajemy cukier waniliowy, syrop z agawy, dojrzałego banana i odrobinę mleka ryżowego. Miksujemy w blenderze. Dodajemy pól szklanki mleka ryżowego znowu i dalej miksujemy, – jeśli masa jest jeszcze za gęsta (musi mieć konsystencję budyniu – dolewamy mleka).

Dzielimy powstałą masę waniliową na dwie części. Do drugiej dodajemy kakao i miksujemy.

Wylewamy na miseczki najpierw masę kakaową, następnie waniliową. Ozdabiamy ulubionymi owocami.


Przepis na THERMOMIX:

#thermomix
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM 

  1. Do naczynia miksującego wkładamy kasze przepłukana i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
  2. Następnie dodajemy przez otwór banana, cukier waniliowy, syrop z agawy i miksujemy na obr zwiększając od 7-10 ok 3 sek.
  3. Dodajemy stopniowo mleko po pól szklanki i miksujemy 10sek/obr10 – stopniowe dolewanie mleka jest konieczne, ponieważ wówczas kasza dobrze się zmiksuje i nie będziemy czuć jej kawałków. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
  4. Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy obr. 7/5sek
  5. Do miseczek wylewamy masę kakaową i na wierzch waniliową – ozdabiamy ulubionymi owocami.

UWAGA ! masa jaglana z czasem gęstnieje!

OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:

  1. Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, cukier waniliowy, syrop z agawy i odrobinę mleka- miksujemy zwiększając obroty 7-10 ok 5 sek.
  2. Dodajemy stopniowo mleko po pól szklanki i miksujemy 10sek/obr10 – stopniowe dolewanie mleka jest konieczne, ponieważ wówczas kasza dobrze się zmiksuje i nie będziemy czuć jej kawałków. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
  3. Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy obr. 7/5sek
  4. Do miseczek wylewamy masę kakaową i na wierzch waniliową – ozdabiamy ulubionymi owocami.

UWAGA ! masa jaglana z czasem gęstnieje!

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top