
Składniki na ugotowana kaszę jaglaną:
– pól szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
– szklanka wrzącej wody
Pozostałe potrzebne składniki:
- dojrzały banan
- ok szklanki ulubionego mleka roślinnego u nas ryżowe waniliowe
- odrobina syropu z agawy lub innego słodzidła – opcjonalnie
- KAKAO – 2 płaskie łyżki – u nas gorzkie
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ulubione owoce
Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.
Do kaszy dodajemy cukier waniliowy, syrop z agawy, dojrzałego banana i odrobinę mleka ryżowego. Miksujemy w blenderze. Dodajemy pól szklanki mleka ryżowego znowu i dalej miksujemy, – jeśli masa jest jeszcze za gęsta (musi mieć konsystencję budyniu – dolewamy mleka).
Dzielimy powstałą masę waniliową na dwie części. Do drugiej dodajemy kakao i miksujemy.
Wylewamy na miseczki najpierw masę kakaową, następnie waniliową. Ozdabiamy ulubionymi owocami.
Przepis na THERMOMIX:
#thermomix
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM
- Do naczynia miksującego wkładamy kasze przepłukana i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
- Następnie dodajemy przez otwór banana, cukier waniliowy, syrop z agawy i miksujemy na obr zwiększając od 7-10 ok 3 sek.
- Dodajemy stopniowo mleko po pól szklanki i miksujemy 10sek/obr10 – stopniowe dolewanie mleka jest konieczne, ponieważ wówczas kasza dobrze się zmiksuje i nie będziemy czuć jej kawałków. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
- Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy obr. 7/5sek
- Do miseczek wylewamy masę kakaową i na wierzch waniliową – ozdabiamy ulubionymi owocami.
UWAGA ! masa jaglana z czasem gęstnieje!
OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:
- Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, cukier waniliowy, syrop z agawy i odrobinę mleka- miksujemy zwiększając obroty 7-10 ok 5 sek.
- Dodajemy stopniowo mleko po pól szklanki i miksujemy 10sek/obr10 – stopniowe dolewanie mleka jest konieczne, ponieważ wówczas kasza dobrze się zmiksuje i nie będziemy czuć jej kawałków. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
- Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy obr. 7/5sek
- Do miseczek wylewamy masę kakaową i na wierzch waniliową – ozdabiamy ulubionymi owocami.
UWAGA ! masa jaglana z czasem gęstnieje!