JAGLANY BUDYŃ

JAGLANY BUDYŃ

Jeśli jesteście alergikami lub borykacie się z nietolerancjami pokarmowymi to ten budyń jest dla Was, ale nie tylko. Ważne by dostać dobrej jakości kaszę jaglaną. A jak wiemy kasza jaglana zwana jest królową kasz. Takie śniadanie jest pyszne, pożywne i zdrowe. Nada się również na deser na podwieczorek.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody wrzącej
  • 1/2 -3/4 szklanki mleka roślinnego (może być kokosowe, sojowe waniliowe lub ryżowe waniliowe lub zwykłe)
  • banan
  • 2 mango lub gotowy mus
  • wiórki kokosowe
  • owoce do dekoracji (banan, kiwi, ananas)
  • syrop z agawy ok 1 łyżeczki

Kasze jaglaną płuczemy przez sitko w ciepłej wodzie. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą (proporcje 1:2). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, ok 8 min aż kasza wchłonie całą wodę. Można wyłączyć kuchenkę po 8 min. i poczekać aż kasza napęcznieje.

Kaszę blendujemy z mlekiem roślinnym (dodajemy je stopniowo), syropem z agawy i jednym bananem. To będzie nasza baza. Mleko dodajemy stopniowo unikniemy wówczas grudek i kawałków kaszy. Budyń będzie idealnie gładki. (jeśli uważacie że wyszedł za gęsty możecie dodać więcej mleka).

W drugim naczyniu blendujemy mango – jeśli nie mamy gotowego musu.

Budyń dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy.

Nakładamy warstwami. Warstwa zwykłego budyniu z bananem, warstwa musu mango, warstwa budyniu z wiórkami kokosowymi i owoce. Smacznego!

Wykonanie thermomix:

Do naczynia miksującego włożyć kaszę jaglaną, dodać wodę, zamiast miarki założyć koszyczek na pokrywę naczynia miksującego uruchomić program GOTOWANIE RYŻU. Pozostawić kaszę na ok 10 minut w naczyniu i zamienić koszyczek na miarkę. Po tym czasie kaszę z bananem i syropem klonowym zmiksować obroty 10/ ok. 1-2 minut – stopniowo dodawać mleko roślinne przez otwór naczynia. Jedną warstwę wlać do szklanki. Do reszty dodać wiórki kokosowe i zmiksować obr. 10 /5 sek. . Jeśli widzicie że budyń gęstnieje (ma taką tendencje) dodajemy troszkę mleka i miksujemy.

Na warstwę budyniu dajemy mus z mango. Następnie warstwę budyniu jaglanego z kokosowymi wiórkami. Układamy owoce. Gotowe !

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top