Wszelkie puddingi robię zazwyczaj albo na bazie ryżu, płatków ryżowych lub kaszy jaglanej. Są dużo zdrowsze niż te sklepowe i można modyfikować ich słodkość i dodatki. Dzieciaki je uwielbiają.

SKŁADNIKI NA KASZĘ JAGLANĄ:
- pół szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
- szklanka wrzącej wody
Pozostałe potrzebne składniki:
- morele w zalewie ok 6 szt
- 3 brzoskwinie lub polecam konfiturę brzoskwiniowa z firmy M&K
- dojrzały banan
- ok pol szklanki ulubionego mleka roślinnego u nas ryżowe
- odrobina syropu z agawy lub innego słodzidła – opcjonalnie
- dojrzała gruszka
WYKONANIE TRADYCYJNE:
Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.
WYKONANIE W THERMOMIX:
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM
Do naczynia miksującego wkładamy kasze przepłukaną i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
Następnie dodajemy przez otwór banana i miksujemy na obr zwiększając od 7-10 ok 3 sek.
Dodajemy mleko i miksujemy 10sek/obr10
OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:
Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, i odrobine mleka- miksujemy zwiększajac obroty 7-10 ok 5 sek.
Przez otwór dolewamy mleka i nastawiamy obr 10/10sek.
W między czasie przygotowujemy:
- Brzoskwinie miksujemy – wykładamy do miseczki.
- Morele z zalewa miksujemy – wykładamy do miseczki.
- Ugotowana kaszę jaglana – miksujemy z bananem i odrobina mleka ryżowego. (Robię to albo w blenderze albo thermomixie obr 7-10, albo zwykłym robotem żyrafą).
- W trakcie miksowania dodaje stopniowo mleko wówczas uzyskamy konsystencję budyniu bez grudek kaszy. Na tym etapie można dosłodzić syropem z agawy ale jest to raczej zbędne.
Jeśli Wlejemy do kaszy całe mleko od razu zrobi nam się masa z grudkami a tego nie chcemy.
- W szklance wykładamy najpierw warstwę budyniu jaglanego.
- Następnie warstwę musu z brzoskwiń. Znowu warstwę budyniu i na koniec warstwę z moreli, która wchłonie się warstwy kaszy.
- Posypujemy pokrojona w kostkę gruszką.