JAGLANY PUDDING Z BRZOSKWINIAMI

JAGLANY PUDDING Z BRZOSKWINIAMI

Wszelkie puddingi robię zazwyczaj albo na bazie ryżu, płatków ryżowych lub kaszy jaglanej. Są dużo zdrowsze niż te sklepowe i można modyfikować ich słodkość i dodatki. Dzieciaki je uwielbiają.

SKŁADNIKI NA KASZĘ JAGLANĄ:

  • pół szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
  • szklanka wrzącej wody

Pozostałe potrzebne składniki:

  • morele w zalewie ok 6 szt
  • 3 brzoskwinie lub polecam konfiturę brzoskwiniowa z firmy M&K
  •  dojrzały banan
  • ok pol szklanki ulubionego mleka roślinnego u nas ryżowe
  • odrobina syropu z agawy lub innego słodzidła – opcjonalnie
  •  dojrzała gruszka

 WYKONANIE TRADYCYJNE:

Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.

WYKONANIE W THERMOMIX:
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM 

Do naczynia miksującego wkładamy kasze przepłukaną i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
Następnie dodajemy przez otwór banana i miksujemy na obr zwiększając od 7-10 ok 3 sek.
Dodajemy mleko i miksujemy 10sek/obr10

OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:
Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, i odrobine mleka- miksujemy zwiększajac obroty 7-10 ok 5 sek.
Przez otwór dolewamy mleka i nastawiamy obr 10/10sek.

W między czasie przygotowujemy:

  1. Brzoskwinie miksujemy – wykładamy do miseczki.
  2. Morele z zalewa miksujemy – wykładamy do miseczki.
  3. Ugotowana kaszę jaglana – miksujemy z bananem i odrobina mleka ryżowego. (Robię to albo w blenderze albo thermomixie obr 7-10, albo zwykłym robotem żyrafą).
  4. W trakcie miksowania dodaje stopniowo mleko wówczas uzyskamy konsystencję budyniu bez grudek kaszy. Na tym etapie można dosłodzić syropem z agawy ale jest to raczej zbędne.

Jeśli Wlejemy do kaszy całe mleko od razu zrobi nam się masa z grudkami a tego nie chcemy.

  • W szklance wykładamy najpierw warstwę budyniu jaglanego.
  • Następnie warstwę musu z brzoskwiń. Znowu warstwę budyniu i na koniec warstwę z moreli, która wchłonie się warstwy kaszy.
  •  Posypujemy pokrojona w kostkę gruszką.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top