JAGLANY PUDDING Z BRZOSKWINIAMI

JAGLANY PUDDING Z BRZOSKWINIAMI

Wszelkie puddingi robię zazwyczaj albo na bazie ryżu, płatków ryżowych lub kaszy jaglanej. Są dużo zdrowsze niż te sklepowe i można modyfikować ich słodkość i dodatki. Dzieciaki je uwielbiają.

SKŁADNIKI NA KASZĘ JAGLANĄ:

  • pół szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
  • szklanka wrzącej wody

Pozostałe potrzebne składniki:

  • morele w zalewie ok 6 szt
  • 3 brzoskwinie lub polecam konfiturę brzoskwiniowa z firmy M&K
  •  dojrzały banan
  • ok pol szklanki ulubionego mleka roślinnego u nas ryżowe
  • odrobina syropu z agawy lub innego słodzidła – opcjonalnie
  •  dojrzała gruszka

 WYKONANIE TRADYCYJNE:

Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.

WYKONANIE W THERMOMIX:
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM 

Do naczynia miksującego wkładamy kasze przepłukaną i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
Następnie dodajemy przez otwór banana i miksujemy na obr zwiększając od 7-10 ok 3 sek.
Dodajemy mleko i miksujemy 10sek/obr10

OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:
Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, i odrobine mleka- miksujemy zwiększajac obroty 7-10 ok 5 sek.
Przez otwór dolewamy mleka i nastawiamy obr 10/10sek.

W między czasie przygotowujemy:

  1. Brzoskwinie miksujemy – wykładamy do miseczki.
  2. Morele z zalewa miksujemy – wykładamy do miseczki.
  3. Ugotowana kaszę jaglana – miksujemy z bananem i odrobina mleka ryżowego. (Robię to albo w blenderze albo thermomixie obr 7-10, albo zwykłym robotem żyrafą).
  4. W trakcie miksowania dodaje stopniowo mleko wówczas uzyskamy konsystencję budyniu bez grudek kaszy. Na tym etapie można dosłodzić syropem z agawy ale jest to raczej zbędne.

Jeśli Wlejemy do kaszy całe mleko od razu zrobi nam się masa z grudkami a tego nie chcemy.

  • W szklance wykładamy najpierw warstwę budyniu jaglanego.
  • Następnie warstwę musu z brzoskwiń. Znowu warstwę budyniu i na koniec warstwę z moreli, która wchłonie się warstwy kaszy.
  •  Posypujemy pokrojona w kostkę gruszką.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top