Lubicie słodkie ? a chcecie przy tym zjeść zdrowo ? To polecam Wam pudding z kaszy jaglanej. Robi się go bardzo szybko. Smakuje na ciepło i na zimno. Sprawdzi się także jako lunch do pracy lub deser do szkoły.
SKŁADNIKI :
- 100 g kaszy jaglanej, ugotowanej, waga kaszy przed gotowaniem
- 200 g mleka roślinnego ryżowe, kokosowe
- 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 banan pokrojony w kawałki, 4 plasterki do ozdoby szklanki
- 2 płaskich łyżeczek kakao gorzkiego
- 2 łyżeczek miodu, opcjonalnie
Kaszę gotujemy. Przed gotowaniem należy ją opłukać kilka razy pod wodą. Zalewamy ja wodą w proporcji 2:1 czyli dwa razy więcej wody niż kaszy. Ja zalewam od razu wrzącą wodą. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam na wolne gotowanie. Gotuje 5 min pod przykryciem. Wyłączam i ostawiam pod przykryciem aż kasa naciągnie wodę.
Kolejny krok to wkładamy do blendera całą ugotowaną kaszę, banana, cukier waniliowy, miód lub inne słodziło, połowę mleka. Miksuje i dodaje ponownie mleko. Znowu miksuje na gładką masę. Budyń gęstnieje jak stygnie. Wlewamy masę bananową do połowy szklaneczek. Przyklejamy plasterki banana (cieniutkie na boki szklanki)
Do pozostałej połowy masy dodajemy kakao. Miksujemy i wylewamy po łyżce na białą masę.
Ozdabiamy ulubionymi owocami.