JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to taka szybka wersja a la pierogów z jagodami.

Dla mnie sporym ułatwieniem przy wyrabianiu ciasta jest thermomix – jeśli chcecie go poznać zapraszam do kontaktu – jestem do Waszej dyspozycji.

Składniki:

  • 1/4 szklanki jagód, świeżych umytych
  • 450 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej, lub dla osób na diecie bezglutenowej (fioletowa mąka uniwersalna schar +20 g mąki ziemniaczanej )
  • szczypta soli
  • czubata łyżka cukru pudru
  • woda – do ugotowania klusek
  • śmietana 30% z dobrym składem

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. W garnku zagotować wodę z solą.
  2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45 s/obr. 3. W 30 sekundzie przez otwór wsypać jagody. Kontynuować mieszanie.
  3. Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać więcej mąki, wymieszać kolejne 6 s/obr. 3.
  4. Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
  5. Kluski wkładamy do osolonej, wrzącej wody – zmniejszamy gaz woda ma lekko bulgotać. Gotujemy 4 min od wypłynięcia.
  6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  7. Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.

Sposób przygotowania – tradycyjny:

  • Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
  • Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól, jagody – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
  • Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
  • Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  • Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top