JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to taka szybka wersja a la pierogów z jagodami.

Dla mnie sporym ułatwieniem przy wyrabianiu ciasta jest thermomix – jeśli chcecie go poznać zapraszam do kontaktu – jestem do Waszej dyspozycji.

Składniki:

  • 1/4 szklanki jagód, świeżych umytych
  • 450 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej, lub dla osób na diecie bezglutenowej (fioletowa mąka uniwersalna schar +20 g mąki ziemniaczanej )
  • szczypta soli
  • czubata łyżka cukru pudru
  • woda – do ugotowania klusek
  • śmietana 30% z dobrym składem

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. W garnku zagotować wodę z solą.
  2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45 s/obr. 3. W 30 sekundzie przez otwór wsypać jagody. Kontynuować mieszanie.
  3. Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać więcej mąki, wymieszać kolejne 6 s/obr. 3.
  4. Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
  5. Kluski wkładamy do osolonej, wrzącej wody – zmniejszamy gaz woda ma lekko bulgotać. Gotujemy 4 min od wypłynięcia.
  6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  7. Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.

Sposób przygotowania – tradycyjny:

  • Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
  • Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól, jagody – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
  • Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
  • Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  • Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top