JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to taka szybka wersja a la pierogów z jagodami.

Dla mnie sporym ułatwieniem przy wyrabianiu ciasta jest thermomix – jeśli chcecie go poznać zapraszam do kontaktu – jestem do Waszej dyspozycji.

Składniki:

  • 1/4 szklanki jagód, świeżych umytych
  • 450 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej, lub dla osób na diecie bezglutenowej (fioletowa mąka uniwersalna schar +20 g mąki ziemniaczanej )
  • szczypta soli
  • czubata łyżka cukru pudru
  • woda – do ugotowania klusek
  • śmietana 30% z dobrym składem

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. W garnku zagotować wodę z solą.
  2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45 s/obr. 3. W 30 sekundzie przez otwór wsypać jagody. Kontynuować mieszanie.
  3. Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać więcej mąki, wymieszać kolejne 6 s/obr. 3.
  4. Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
  5. Kluski wkładamy do osolonej, wrzącej wody – zmniejszamy gaz woda ma lekko bulgotać. Gotujemy 4 min od wypłynięcia.
  6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  7. Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.

Sposób przygotowania – tradycyjny:

  • Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
  • Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól, jagody – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
  • Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
  • Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  • Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

BEZMIĘSNY OBIAD

BEZMIĘSNY OBIAD

Dziś podsuwam pomysł na bezmięsny obiad. W roli głównej kasza kuskus i sos pieczarkowy, na który przepis znajdziecie na blogu....

Back to Top