Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to taka szybka wersja a la pierogów z jagodami.

Dla mnie sporym ułatwieniem przy wyrabianiu ciasta jest thermomix – jeśli chcecie go poznać zapraszam do kontaktu – jestem do Waszej dyspozycji.
Składniki:
- 1/4 szklanki jagód, świeżych umytych
- 450 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej, lub dla osób na diecie bezglutenowej (fioletowa mąka uniwersalna schar +20 g mąki ziemniaczanej )
- szczypta soli
- czubata łyżka cukru pudru
- woda – do ugotowania klusek
- śmietana 30% z dobrym składem
WYKONANIE W THERMOMIX:
- W garnku zagotować wodę z solą.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45 s/obr. 3. W 30 sekundzie przez otwór wsypać jagody. Kontynuować mieszanie.
- Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać więcej mąki, wymieszać kolejne 6 s/obr. 3.
- Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
- Kluski wkładamy do osolonej, wrzącej wody – zmniejszamy gaz woda ma lekko bulgotać. Gotujemy 4 min od wypłynięcia.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
- Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.
Sposób przygotowania – tradycyjny:
- Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
- Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól, jagody – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
- Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
- Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
- Kluski podajemy z ubitą śmietaną posypane jagodami.