JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

Składniki:
 250ml ciepłego mleka/ mleka roślinnego lub ciepłej wody
 30g świeżych drożdży pokruszonych
 100g cukru lub xylitolu ewentualnie 50 g stewii w pudrze
 500g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zrobić samemy także na bazie xylitolu lub stewii) – przepis na stronie
 2 żółtka
 80 g masła miękkiego lub roztopionego
 1 szczypta soli
 1 łyżka oleju do posmarowania miski
Nadzienie:
 340g jagód
 30 g cukru (lub xylitolu, 15 g stewii w pudrze)
 25 g mąki ziemniaczanej


WYKONANIE TRADYCYJNE
 W szklance cieplej wody lub ciepłego mleka/mleka roślinnego rozpuszczamy drożdże i cukier. Lekko mieszamy do rozpuszczenia, odkładamy do szafki ciemnej na kilka minut, aż wyrosną. Trzeba wziąć dużą szklankę bo mocno wyrosną. W między czasie przygotowujemy resztę składników do ciasta. Do miski wkładamy mąkę pszenną, żółtka, cukier waniliowy, roztopione masło, sól i dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto.
 Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w spokojne ciemne miejsce – u mnie to tylko szafka zdaje egzamin. Ciasto jak podwoi swoją objętość będzie gotowe.
 Gdy ciasto nam spokojnie rośnie, przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy. Dodajemy do nich słodzidło lub cukier i mąkę ziemniaczaną. delikatnie mieszamy.
 Wyrośnięte ciasto posypujemy lekko mąką i dzielimy na 4-16 kulek. Każdą rozpłaszczamy.
 Kulki spłaszczamy, układamy sobie na dłoni taki mały placuszek i w środek dajemy nadzienie, zaklejamy i robimy kuleczkę. Każdą układamy na oprószonej mąką desce.
 Gdy zrobimy wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200’C.
 Blachę wykładamy papierem. Na papierze do pieczenia układamy bułeczki w odstępach ok 5 cm. Pieczemy 20-30 min. Ja piekłam na thermoobiegu – dwie blachy na raz.

THERMOMIX
 Do naczynia miksującego Thermomix wlać mleko/mleko roślinne lub wodę, dodać drożdże i cukier/inne słodzidło. Podgrzewamy 3 min/37’C/obr.1
 Dodajemy następnie mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól. Wyrabiamy 2 min / kłos
 Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Zostawiamy ciasto w szafce (ja tak zawsze robię i zawsze wyrasta) przykryte bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić nam objętość u mnie stało się to po ok 20 min.
 Gdy ciasto nam spokojnie rośnie, przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy. Dodajemy do nich słodzidło lub cukier i mąkę ziemniaczaną. delikatnie mieszamy.
 Wyrośnięte ciasto posypujemy lekko mąką. dzielimy na 14-16 kawałków i formujemy kulki.
 Kulki spłaszczamy, układamy sobie na dłoni taki mały placuszek i w środek dajemy nadzienie, zaklejamy i robimy kuleczkę. Każdą układamy na oprószonej mąką desce.
 Gdy zrobimy wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200’C.
 Blachę wykładamy papierem. Na papierze do pieczenia układamy bułeczki w odstępach ok 5 cm. Pieczemy 20-30 min. Ja piekłam na thermoobiegu – dwie blachy na raz.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top