JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

Składniki:
 250ml ciepłego mleka/ mleka roślinnego lub ciepłej wody
 30g świeżych drożdży pokruszonych
 100g cukru lub xylitolu ewentualnie 50 g stewii w pudrze
 500g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zrobić samemy także na bazie xylitolu lub stewii) – przepis na stronie
 2 żółtka
 80 g masła miękkiego lub roztopionego
 1 szczypta soli
 1 łyżka oleju do posmarowania miski
Nadzienie:
 340g jagód
 30 g cukru (lub xylitolu, 15 g stewii w pudrze)
 25 g mąki ziemniaczanej


WYKONANIE TRADYCYJNE
 W szklance cieplej wody lub ciepłego mleka/mleka roślinnego rozpuszczamy drożdże i cukier. Lekko mieszamy do rozpuszczenia, odkładamy do szafki ciemnej na kilka minut, aż wyrosną. Trzeba wziąć dużą szklankę bo mocno wyrosną. W między czasie przygotowujemy resztę składników do ciasta. Do miski wkładamy mąkę pszenną, żółtka, cukier waniliowy, roztopione masło, sól i dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto.
 Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w spokojne ciemne miejsce – u mnie to tylko szafka zdaje egzamin. Ciasto jak podwoi swoją objętość będzie gotowe.
 Gdy ciasto nam spokojnie rośnie, przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy. Dodajemy do nich słodzidło lub cukier i mąkę ziemniaczaną. delikatnie mieszamy.
 Wyrośnięte ciasto posypujemy lekko mąką i dzielimy na 4-16 kulek. Każdą rozpłaszczamy.
 Kulki spłaszczamy, układamy sobie na dłoni taki mały placuszek i w środek dajemy nadzienie, zaklejamy i robimy kuleczkę. Każdą układamy na oprószonej mąką desce.
 Gdy zrobimy wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200’C.
 Blachę wykładamy papierem. Na papierze do pieczenia układamy bułeczki w odstępach ok 5 cm. Pieczemy 20-30 min. Ja piekłam na thermoobiegu – dwie blachy na raz.

THERMOMIX
 Do naczynia miksującego Thermomix wlać mleko/mleko roślinne lub wodę, dodać drożdże i cukier/inne słodzidło. Podgrzewamy 3 min/37’C/obr.1
 Dodajemy następnie mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól. Wyrabiamy 2 min / kłos
 Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Zostawiamy ciasto w szafce (ja tak zawsze robię i zawsze wyrasta) przykryte bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić nam objętość u mnie stało się to po ok 20 min.
 Gdy ciasto nam spokojnie rośnie, przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy. Dodajemy do nich słodzidło lub cukier i mąkę ziemniaczaną. delikatnie mieszamy.
 Wyrośnięte ciasto posypujemy lekko mąką. dzielimy na 14-16 kawałków i formujemy kulki.
 Kulki spłaszczamy, układamy sobie na dłoni taki mały placuszek i w środek dajemy nadzienie, zaklejamy i robimy kuleczkę. Każdą układamy na oprószonej mąką desce.
 Gdy zrobimy wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200’C.
 Blachę wykładamy papierem. Na papierze do pieczenia układamy bułeczki w odstępach ok 5 cm. Pieczemy 20-30 min. Ja piekłam na thermoobiegu – dwie blachy na raz.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top