JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

SKŁADNIKI:

  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 350g świeżych jagód
  • 30 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1 Dodajemy następnie mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól i nastawiamy  2 min/interwał. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Dobrze, jest przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kulek, które umieszczamy na oprószonym mąką blacie i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.Jak kulki nam wyrosną spłaszczamy je i robimy wgłębienie, nakładamy nadzienie zaklejamy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i bułki pieczemy 15 min. Bułki można udekorować lukrem, lub tylko oprószyć cukrem pudrem.

Tradycyjne wykonanie:

Do dużej szklanki wlewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy drożdże i cukier, Odstawiamy aż wyrośnie. Do miski dodajmy mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól i resztę mleka, oraz zaczyn z drożdży (wyrośnięty). Ciasto wyrabiamy ręką, możemy sobie na etapie początkowym pomóc łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Dobrze, jest przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kulek, które umieszczamy na oprószonym mąką blacie i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.Jak kulki nam wyrosną spłaszczamy je i robimy wgłębienie, nakładamy nadzienie zaklejamy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i bułki pieczemy 15 min. Bułki można udekorować lukrem, lub tylko oprószyć cukrem pudrem.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top