JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

SKŁADNIKI:

  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 350g świeżych jagód
  • 30 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1 Dodajemy następnie mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól i nastawiamy  2 min/interwał. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Dobrze, jest przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kulek, które umieszczamy na oprószonym mąką blacie i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.Jak kulki nam wyrosną spłaszczamy je i robimy wgłębienie, nakładamy nadzienie zaklejamy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i bułki pieczemy 15 min. Bułki można udekorować lukrem, lub tylko oprószyć cukrem pudrem.

Tradycyjne wykonanie:

Do dużej szklanki wlewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy drożdże i cukier, Odstawiamy aż wyrośnie. Do miski dodajmy mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól i resztę mleka, oraz zaczyn z drożdży (wyrośnięty). Ciasto wyrabiamy ręką, możemy sobie na etapie początkowym pomóc łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski. Dobrze, jest przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kulek, które umieszczamy na oprószonym mąką blacie i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.Jak kulki nam wyrosną spłaszczamy je i robimy wgłębienie, nakładamy nadzienie zaklejamy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i bułki pieczemy 15 min. Bułki można udekorować lukrem, lub tylko oprószyć cukrem pudrem.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top