JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę.

Składniki:

  • 5 jajek lub więcej jak kto lubi
  • 20 dag pieczarek umytych (same kapelusze)
  • Cebulka mała
  • sól, pieprz
  • majonez, ketchup do dekoracji
  • por lub szczypiorek lub pietruszka
  • oregano – opcjonalnie


Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy i studzimy. Wystudzone jajka przekrawamy na pół i wyciągamy do osobnej miseczki żółtka.

Pieczarki i cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę. Cebulkę podsmażamy lekko na maśle i dorzucamy pieczarki.(tutaj opcjonalnie można dodać szczyptę oregano) Studzimy.

Żółtka dajemy do misy blendera wraz z podsmażonymi, wystudzonymi pieczarkami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę lub taką z kawałeczkami – jak kto woli.

Masą jajeczną wypełniamy białka jajka. Ozdabiamy majonezem i szczypiorkiem.

Wykonanie w #thermomix:

Jeśli gotujecie jajka w thermomix to wkładamy je do koszyczka, naczynie miksujące napełniamy wodą i gotujemy 14 min/varoma/obr. 1 Jajka po ugotowaniu studzimy. Obieramy. Wystudzone przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Do naczynia wkładamy cebulę – rozdrabniamy 4s/obr. 4. Zgarniamy na dno naczynia kopystką. Dodajemy oliwę i dusimy 1min /varoma/obr. 1 Dodajemy pieczarki rozdrabniamy 4s /obr. 4 Dodajemy masło i dusimy 3min/100’C/obr.1 Odlewamy nadmiar soku z pieczarek. Dodajemy żółtka i przyprawy – miksujemy obr. 5 /8 sek. Białka nadziewamy farszem i ozdabiamy pietruszką lub szczypiorkiem i majonezem.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

CHLEB ORKISZOWY Z MIGDAŁAMI

CHLEB ORKISZOWY Z MIGDAŁAMI

Składniki: 100 g Migdałów 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowego 25 g drożdży świeżych 40 g siemienia lnianego 430 g mąki...

Back to Top