
Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę.
Składniki:
- 5 jajek lub więcej jak kto lubi
- 20 dag pieczarek umytych (same kapelusze)
- Cebulka mała
- sól, pieprz
- majonez, ketchup do dekoracji
- por lub szczypiorek lub pietruszka
- oregano – opcjonalnie
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy i studzimy. Wystudzone jajka przekrawamy na pół i wyciągamy do osobnej miseczki żółtka.
Pieczarki i cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę. Cebulkę podsmażamy lekko na maśle i dorzucamy pieczarki.(tutaj opcjonalnie można dodać szczyptę oregano) Studzimy.
Żółtka dajemy do misy blendera wraz z podsmażonymi, wystudzonymi pieczarkami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę lub taką z kawałeczkami – jak kto woli.
Masą jajeczną wypełniamy białka jajka. Ozdabiamy majonezem i szczypiorkiem.
Wykonanie w #thermomix:
Jeśli gotujecie jajka w thermomix to wkładamy je do koszyczka, naczynie miksujące napełniamy wodą i gotujemy 14 min/varoma/obr. 1 Jajka po ugotowaniu studzimy. Obieramy. Wystudzone przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Do naczynia wkładamy cebulę – rozdrabniamy 4s/obr. 4. Zgarniamy na dno naczynia kopystką. Dodajemy oliwę i dusimy 1min /varoma/obr. 1 Dodajemy pieczarki rozdrabniamy 4s /obr. 4 Dodajemy masło i dusimy 3min/100’C/obr.1 Odlewamy nadmiar soku z pieczarek. Dodajemy żółtka i przyprawy – miksujemy obr. 5 /8 sek. Białka nadziewamy farszem i ozdabiamy pietruszką lub szczypiorkiem i majonezem.