Dziś taka propozycja na śniadanie – JAJKA PO PALESTYŃSKU – czyli jajka z za’atarem, oliwą i sokiem z cytryny. Podawane z chrupiącą grzanką i awokado.
Za’atar to kulinarne zioło. To również nazwa mieszanki przypraw, która zawiera zioło wraz z prażonym sezamem, suszonym sumakiem, często solą, a także innymi przyprawami. Możecie kupić gotową mieszankę lub zrobić przyprawę samemu. Zatar służy do przyprawiania mięsa i warzyw albo w połączeniu z oliwą z oliwek używany jest do marynowania oliwek. Zatarem smarujemy też chlebki pita lub spody pizzy.

Przepis na za’atar:
- 2 łyżki suszonego tymianku)
- 1 łyżka białego sezamu
- 1/2 łyżeczki sumaku
- po szczypcie soli i pieprzu
- 2 łyżeczki oregano (suszone) – opcjonalnie
- 2 łyżeczki bazylii (suszona) – opcjonalnie
- łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie.
Sezam uprażyć na patelni. Tymianek rozdrobnić (można w moździerzu) i wymieszać z uprażonym sezamem , zmielonym sumakiem, solą i pieprzem, opcjonalnie dodać także inne przyprawy (oregano, suszoną natkę pietruszki itp.)
dodatkowo:
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny (można też dodać skórkę (łyżeczkę drobno zmielona) lub skórkę z kiszonej cytryny.
- ugotowane na twardo jaja kurze
- szczypiorek
- awokado – opcjonalnie – też świetne połączenie z jajkami i zaatarem
- grzanka z pieczywa (można wykorzystać pieczywo z dnia poprzedniego – podgrzać w piekarniku 5 min na 200’C)
Jedną łyżkę zataru wymieszać z oliwą i łyżką cytryny. Jajka przekroić na pół lub w plasterki. Polać mieszanką. Posypać szczypiorkiem. Awokado ułożyć pokrojone w plastry obok jaja. Podawać z chrupiącą grzanką.