JAJKA PO PALESTYŃSKU

JAJKA PO PALESTYŃSKU

Dziś taka propozycja na śniadanie – JAJKA PO PALESTYŃSKU – czyli jajka z za’atarem, oliwą i sokiem z cytryny. Podawane z chrupiącą grzanką i awokado.

Za’atar to kulinarne zioło. To również nazwa mieszanki przypraw, która zawiera zioło wraz z prażonym sezamem, suszonym sumakiem, często solą, a także innymi przyprawami. Możecie kupić gotową mieszankę lub zrobić przyprawę samemu. Zatar służy do przyprawiania mięsa i warzyw albo w połączeniu z oliwą z oliwek używany jest do marynowania oliwek. Zatarem smarujemy też chlebki pita lub spody pizzy.

Przepis na za’atar:

  • 2 łyżki suszonego tymianku)
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano (suszone) – opcjonalnie
  • 2 łyżeczki bazylii (suszona) – opcjonalnie
  • łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie.

Sezam uprażyć na patelni. Tymianek rozdrobnić (można w moździerzu) i wymieszać z uprażonym sezamem , zmielonym sumakiem, solą i pieprzem, opcjonalnie dodać także inne przyprawy (oregano, suszoną natkę pietruszki itp.)

dodatkowo:

  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (można też dodać skórkę (łyżeczkę drobno zmielona) lub skórkę z kiszonej cytryny.
  • ugotowane na twardo jaja kurze
  • szczypiorek
  • awokado – opcjonalnie – też świetne połączenie z jajkami i zaatarem
  • grzanka z pieczywa (można wykorzystać pieczywo z dnia poprzedniego – podgrzać w piekarniku 5 min na 200’C)

Jedną łyżkę zataru wymieszać z oliwą i łyżką cytryny. Jajka przekroić na pół lub w plasterki. Polać mieszanką. Posypać szczypiorkiem. Awokado ułożyć pokrojone w plastry obok jaja. Podawać z chrupiącą grzanką.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top