
Składniki
• 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
• 30 g masła, pokrojonego na kawałki
• ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
• ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
• 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
• 500 g wody
•750 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
• 300 – 400 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek (obcinamy)
• olej rzepakowy, ilość do natłuszczenia
• 8 jajek
• 3 – 4 łyżeczki koperku, świeżego, posiekanego
Wykonanie W #THERMOMIX:
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać masło, sól i pieprz, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 2.5.
Dodać sok z cytryny, podgrzewać 1 min/90°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1.
Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi. Włożyć wkład Varomy, wyłożyć go papierem do pieczenia, aby wystawał 2 cm nad brzegami. Papier natłuścić olejem, wbić jajka do przygotowanego wkładu Varomy, przyprawić solą i pieprzem, gotować na parze 8-11 min/Varoma/obr. 1.
Zdjąć przystawkę Varoma, jajka i szparagi przełożyć na talerze, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć na talerze z jajkami i szparagami, ziemniaki i szparagi oprószyć solą. Podawać polane sosem cytrynowym, posypane koperkiem.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
Do garnuszka wlać śmietanę, dodać masło, sól i pieprz, podgrzewać chwilkę do wymieszania się składników. Dodać sok z cytryny, podgrzewać ok minutę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.
Jajka rozbić i usmażyć na patelni na łyżce masła. Obrócić smażyć z dwóch stron. Szparagi wrzucić do wody wrzącej osolonej, gotować ok 4 min.
Ziemniaki obrać, wsadzić do wrzącej, osolonej wody (dietetyk kiedyś powiedziała mi, że wówczas nie tracą do wody swoich wartości odżywczych) – gotować ok 20 min. (aż staną się miekkie), Przecedzić posypać koperkiem.