JAJO SADZONE Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

JAJO SADZONE Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki

• 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
• 30 g masła, pokrojonego na kawałki
• ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
• ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
• 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
• 500 g wody
•750 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
• 300 – 400 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek (obcinamy)
• olej rzepakowy, ilość do natłuszczenia
• 8 jajek
• 3 – 4 łyżeczki koperku, świeżego, posiekanego

Wykonanie W #THERMOMIX:

Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać masło, sól i pieprz, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 2.5.
Dodać sok z cytryny, podgrzewać 1 min/90°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.

Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1.
Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi. Włożyć wkład Varomy, wyłożyć go papierem do pieczenia, aby wystawał 2 cm nad brzegami. Papier natłuścić olejem, wbić jajka do przygotowanego wkładu Varomy, przyprawić solą i pieprzem, gotować na parze 8-11 min/Varoma/obr. 1.

Zdjąć przystawkę Varoma, jajka i szparagi przełożyć na talerze, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć na talerze z jajkami i szparagami, ziemniaki i szparagi oprószyć solą. Podawać polane sosem cytrynowym, posypane koperkiem.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Do garnuszka wlać śmietanę, dodać masło, sól i pieprz, podgrzewać chwilkę do wymieszania się składników. Dodać sok z cytryny, podgrzewać ok minutę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.

Jajka rozbić i usmażyć na patelni na łyżce masła. Obrócić smażyć z dwóch stron. Szparagi wrzucić do wody wrzącej osolonej, gotować ok 4 min.

Ziemniaki obrać, wsadzić do wrzącej, osolonej wody (dietetyk kiedyś powiedziała mi, że wówczas nie tracą do wody swoich wartości odżywczych) – gotować ok 20 min. (aż staną się miekkie), Przecedzić posypać koperkiem.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top