JESIENNE GOFRY Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM I CYNAMONEM

JESIENNE GOFRY Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM I CYNAMONEM

Składniki:

  • 3 jajka
  • 375 g mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 – 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM1
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka płaska cynamonu
  • Jabłko pokrojone w kostkę

#thermomix:Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 5. Białka dodać do thermomixa i wymieszać kopystką.Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

#tradycyjnie: Białka ubić na sztywno. Resztę składników zmiksować w osobnej misce. Dodać białka lekko wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. KARMELIZOWANE JABŁKA: Zagrzać wodę na dużej patelni i dodać cukier, cynamon gotować aż powstanie karmel dodać pokrojone w plastry lub w kostkę jabłka. Gotować ok 4-5 min, od czasu do czasu mieszajac. Podawać na gofrach.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top