
Składniki:
- 3 jajka
- 375 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 20 – 25 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM1
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
- Jabłko pokrojone w kostkę
#thermomix:Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 5. Białka dodać do thermomixa i wymieszać kopystką.Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
#tradycyjnie: Białka ubić na sztywno. Resztę składników zmiksować w osobnej misce. Dodać białka lekko wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. KARMELIZOWANE JABŁKA: Zagrzać wodę na dużej patelni i dodać cukier, cynamon gotować aż powstanie karmel dodać pokrojone w plastry lub w kostkę jabłka. Gotować ok 4-5 min, od czasu do czasu mieszajac. Podawać na gofrach.