ROSÓŁ W JESIENNYM WYDANIU MOCNO ROZGRZEWAJĄCY

ROSÓŁ W JESIENNYM WYDANIU MOCNO ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:
na klopsy z indyka:
✔ ząbek czosnku
✔5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
✔50 g cebuli, przekrojonej na pół
✔400 g mięsa z indyka, mielonego,
✔ szczypta soli, pieprzu
✔ dodatkowo 2 jajka ugotowane na twardo

Pozostałe składniki na zupę:
✔10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
✔3 łyżki prażonej cebulki, gotowej
✔2 ząbki czosnku
✔10 g sosu sojowego
✔25 g oleju sezamowego
✔20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
✔ 1/4 papryczki chili
✔200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
✔ 0,5 litra bulionu warzywnego
✔łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
✔ szczypta pieprzu
✔ makaron soba – ugotowany wg instrukcji na opakowaniu
✔ 2 łodyżki cebuli dymki, tylko zielona cześć, drobno posiekane lub pietruszki

0,5 litra wody

KLOPSY Z INDYKA :

▪  wykonanie THERMOMIX:
Do thermomixa włożyć czosnek, chilli, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
Dodać mięso, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 6.
Uformować pulpety i usmażyć je na małej ilości tłuszczu na patelni.

WYKONANIE TRADYCYJNE: mięso mielone wymieszać z rozdrobnimy w blenderze cebulą, czosnkiem i papryczką chili. doprawić solą, pieprzem. Uformować pulpety i usmażyć z dwóch storn na małej ilości tłuszczu.


ZUPA:

 Wykonanie THERMOMIX :
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć imbir i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać pozostałe 25 g oleju sezamowego, dusić 5 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1.
Dodać marchewkę, bulion warzywny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować 25min/100°C/obroty wsteczne /obr. 1.
Makaron soba ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki ziemnymi i prażoną cebulką z pulpetami i jajkiem na twardo przekrojonym na pół.

WYKONANIE TRADYCYJNE: Natkę pietruszki rozdrobnić w blenderze. Wymieszać z prażoną cebulą. Przełożyć do miseczki. Do blendera włożyć imbir, chili i rozdrobnić. Udusić na patelni na oleju sezamowym. Przełożyć do garnka. Dodać marchewkę, bulionu warzywnego , wody, koncentrat z warzyw pieprz gotować ok 30 minut. Ugotować makaron soba wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki ziemnymi i prażoną cebulką z pulpetami i jajkiem na twardo przekrojonym na pół.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top