
Składniki:
na klopsy z indyka:
✔ ząbek czosnku
✔5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
✔50 g cebuli, przekrojonej na pół
✔400 g mięsa z indyka, mielonego,
✔ szczypta soli, pieprzu
✔ dodatkowo 2 jajka ugotowane na twardo
Pozostałe składniki na zupę:
✔10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
✔3 łyżki prażonej cebulki, gotowej
✔2 ząbki czosnku
✔10 g sosu sojowego
✔25 g oleju sezamowego
✔20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
✔ 1/4 papryczki chili
✔200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
✔ 0,5 litra bulionu warzywnego
✔łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
✔ szczypta pieprzu
✔ makaron soba – ugotowany wg instrukcji na opakowaniu
✔ 2 łodyżki cebuli dymki, tylko zielona cześć, drobno posiekane lub pietruszki
✔ 0,5 litra wody
KLOPSY Z INDYKA :
▪ wykonanie THERMOMIX:
Do thermomixa włożyć czosnek, chilli, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
Dodać mięso, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 6.
Uformować pulpety i usmażyć je na małej ilości tłuszczu na patelni.
WYKONANIE TRADYCYJNE: mięso mielone wymieszać z rozdrobnimy w blenderze cebulą, czosnkiem i papryczką chili. doprawić solą, pieprzem. Uformować pulpety i usmażyć z dwóch storn na małej ilości tłuszczu.
ZUPA:
▪ Wykonanie THERMOMIX :
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć imbir i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać pozostałe 25 g oleju sezamowego, dusić 5 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1.
Dodać marchewkę, bulion warzywny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować 25min/100°C/obroty wsteczne /obr. 1.
Makaron soba ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki ziemnymi i prażoną cebulką z pulpetami i jajkiem na twardo przekrojonym na pół.
WYKONANIE TRADYCYJNE: Natkę pietruszki rozdrobnić w blenderze. Wymieszać z prażoną cebulą. Przełożyć do miseczki. Do blendera włożyć imbir, chili i rozdrobnić. Udusić na patelni na oleju sezamowym. Przełożyć do garnka. Dodać marchewkę, bulionu warzywnego , wody, koncentrat z warzyw pieprz gotować ok 30 minut. Ugotować makaron soba wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki ziemnymi i prażoną cebulką z pulpetami i jajkiem na twardo przekrojonym na pół.