
Kaki zwany persymoną, sharoną, hurmą lub jabłkiem orientu to roślina występująca naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej. Pochodzi z Chin i Japonii, a obecnie uprawia się ją również w krajach śródziemnomorskich. Wyglądem przypomina pomidora. Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Roślina ta jest bogata w dobroczynne składniki, np. polifenole, kwas askorbinowy, błonnik pokarmowy czy liczne związki mineralne.
Owoce kaki w smaku są słodkie, ale pomimo tego są niskokaloryczne (100 gramowa porcja to tylko 70 kcal). Mają niewiele tłuszczów, za to zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego.
Znajdziemy w nich również witaminy:
- witamina A,
- witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9),
- witamina C, E i K.
- Są cennym źródłem białka, węglowodanów, katechinów, gallokatechinów, beta karotenu, likopenu, luteiny, zeaksatyny i kryptoksatyny.
- Działają przeciwwolnorodnikowo, zmniejszając przy tym stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia i chroniąc nas przed nowotworami.
- Owoc kaki obfituje w kwas betulinowy, który jest bardzo silną bronią w walce z rakiem oraz zeaksanynę – karotenoid, który zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej oka.
- owoce kaki dostarczają wielu niezbędnych do życia minerałów – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
Inne zalety KAKI:
- Owoc kaki wspomoże naszą odporność – uchroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.
- Dzięki umieszczeniu kaki w diecie możemy zapobiec niedoskonałościom skóry, plamom starczym, chorobie Alzheimera, pogorszeniu się wzroku, osłabieniu mięśni i wielu innym schorzeniom.
- Zawarty w owocach kaki potas znacznie przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.
- zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Bogactwo przeciwutleniaczy skutecznie hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką, jędrną i nawilżoną.
- odmładzają,
- obniżają ciśnienie, cholesterol,
- poprawiają witalność i wzmacniają odporność,
- a badania naukowe dowodzą o ich antyrakowych właściwościach
Jak wybrać dobry owoc i jak jeść kaki:
- jego skórka musi być gładka, sprężysta, pozbawiona uszkodzeń i przebarwień.
- Owoc powinien być miękki, w pełni dojrzały, jednak kupując te twardsze, możemy odłożyć je na kilka dni
- Dojrzały owoc kaki najlepiej będzie przekroić na pół, a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Doskonale smakują samodzielnie, ale urozmaicą też owocową sałatkę, jogurt naturalny, twarożek i naleśniki.
- Kaki nadaje się także do przygotowywania dżemów, galaretek czy lodów. Możemy też zdecydować się na suszenie owocu kaki. W takiej formie doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, domowego musli czy potraw słodko-kwaśnych.
Źródło:
- Www.Ekologia.pl
- www.zywienie.abczdrowie.pl