KAKI – JAK JEŚĆ? WŁAŚCIWOŚCI I ZALETY

KAKI – JAK JEŚĆ? WŁAŚCIWOŚCI I ZALETY

Kaki zwany persymoną, sharoną, hurmą lub jabłkiem orientu to roślina występująca naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej. Pochodzi z Chin i Japonii, a obecnie uprawia się ją również w krajach śródziemnomorskich. Wyglądem przypomina pomidora. Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji.  Roślina ta jest bogata w dobroczynne składniki, np. polifenole, kwas askorbinowy, błonnik pokarmowy czy liczne związki mineralne.

Owoce kaki w smaku są słodkie, ale pomimo tego  są niskokaloryczne (100 gramowa porcja to tylko 70 kcal). Mają niewiele tłuszczów, za to zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego.

Znajdziemy w nich również witaminy:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9),
  • witamina C, E i K.
  • cennym źródłem białka, węglowodanów, katechinów, gallokatechinów, beta karotenu, likopenu, luteiny, zeaksatyny i kryptoksatyny.
  •  Działają  przeciwwolnorodnikowo, zmniejszając przy tym stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia i chroniąc nas przed nowotworami.
  • Owoc kaki  obfituje  w kwas betulinowy, który jest bardzo silną bronią w walce z rakiem oraz zeaksanynę – karotenoid, który zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej oka.
  • owoce kaki dostarczają   wielu niezbędnych do życia minerałów – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Inne zalety KAKI:

  • Owoc kaki wspomoże naszą odporność – uchroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.
  • Dzięki umieszczeniu kaki w diecie możemy zapobiec niedoskonałościom skóry, plamom starczym, chorobie Alzheimera, pogorszeniu się wzroku, osłabieniu mięśni i wielu innym schorzeniom.
  • Zawarty w owocach kaki potas znacznie przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.
  • zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Bogactwo przeciwutleniaczy skutecznie hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką, jędrną i nawilżoną.
  • odmładzają,
  • obniżają ciśnienie, cholesterol,
  •  poprawiają witalność i wzmacniają odporność,
  • a badania naukowe dowodzą o ich antyrakowych właściwościach

Jak wybrać dobry owoc i jak jeść kaki:

  • jego skórka musi być gładka, sprężysta, pozbawiona uszkodzeń i przebarwień.
  • Owoc powinien być miękki, w pełni dojrzały, jednak kupując te twardsze, możemy odłożyć je na kilka dni
  • Dojrzały owoc kaki najlepiej będzie przekroić na pół, a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Doskonale smakują samodzielnie, ale urozmaicą też owocową sałatkę, jogurt naturalny, twarożek i naleśniki.
  • Kaki nadaje się także do przygotowywania dżemów, galaretek czy lodów. Możemy też zdecydować się na suszenie owocu kaki. W takiej formie doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, domowego musli czy potraw słodko-kwaśnych.

Źródło:

  1. Www.Ekologia.pl
  2. www.zywienie.abczdrowie.pl
 

You may also like

KARMNIK DLA PTAKÓW

KARMNIK DLA PTAKÓW

Dziś na Waszą prośbę szczegóły jak zrobić wianek – karmnik dla ptaków. U nas jak widzicie już wisi.Do wianka możecie...

ZDROWE TŁUSZCZE

ZDROWE TŁUSZCZE

Dobry tłuszcz nie jest zły, czyli które tłuszcze są wartościowe. Najbardziej zdrowe są tłuszcze nienasycone. Te nasycone np. olej kokosowy...

KINDER PARTY – jak zorganizować, by nie zwariować :)

KINDER PARTY – jak zorganizować, by nie zwariować :)

K I N D E R • P A R T Y jak zorganizować przyjęcie dla dzieci w domu? Dla...

ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Nie od dziś wiadomo, że zakwas z buraków jest zdrowy. Warto zrobić go samemu i pić codziennie by wzmocnić organizm....

Back to Top