KAKI – JAK JEŚĆ? WŁAŚCIWOŚCI I ZALETY

KAKI – JAK JEŚĆ? WŁAŚCIWOŚCI I ZALETY

Kaki zwany persymoną, sharoną, hurmą lub jabłkiem orientu to roślina występująca naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej. Pochodzi z Chin i Japonii, a obecnie uprawia się ją również w krajach śródziemnomorskich. Wyglądem przypomina pomidora. Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji.  Roślina ta jest bogata w dobroczynne składniki, np. polifenole, kwas askorbinowy, błonnik pokarmowy czy liczne związki mineralne.

Owoce kaki w smaku są słodkie, ale pomimo tego  są niskokaloryczne (100 gramowa porcja to tylko 70 kcal). Mają niewiele tłuszczów, za to zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego.

Znajdziemy w nich również witaminy:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9),
  • witamina C, E i K.
  • cennym źródłem białka, węglowodanów, katechinów, gallokatechinów, beta karotenu, likopenu, luteiny, zeaksatyny i kryptoksatyny.
  •  Działają  przeciwwolnorodnikowo, zmniejszając przy tym stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia i chroniąc nas przed nowotworami.
  • Owoc kaki  obfituje  w kwas betulinowy, który jest bardzo silną bronią w walce z rakiem oraz zeaksanynę – karotenoid, który zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej oka.
  • owoce kaki dostarczają   wielu niezbędnych do życia minerałów – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Inne zalety KAKI:

  • Owoc kaki wspomoże naszą odporność – uchroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.
  • Dzięki umieszczeniu kaki w diecie możemy zapobiec niedoskonałościom skóry, plamom starczym, chorobie Alzheimera, pogorszeniu się wzroku, osłabieniu mięśni i wielu innym schorzeniom.
  • Zawarty w owocach kaki potas znacznie przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.
  • zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Bogactwo przeciwutleniaczy skutecznie hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką, jędrną i nawilżoną.
  • odmładzają,
  • obniżają ciśnienie, cholesterol,
  •  poprawiają witalność i wzmacniają odporność,
  • a badania naukowe dowodzą o ich antyrakowych właściwościach

Jak wybrać dobry owoc i jak jeść kaki:

  • jego skórka musi być gładka, sprężysta, pozbawiona uszkodzeń i przebarwień.
  • Owoc powinien być miękki, w pełni dojrzały, jednak kupując te twardsze, możemy odłożyć je na kilka dni
  • Dojrzały owoc kaki najlepiej będzie przekroić na pół, a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Doskonale smakują samodzielnie, ale urozmaicą też owocową sałatkę, jogurt naturalny, twarożek i naleśniki.
  • Kaki nadaje się także do przygotowywania dżemów, galaretek czy lodów. Możemy też zdecydować się na suszenie owocu kaki. W takiej formie doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, domowego musli czy potraw słodko-kwaśnych.

Źródło:

  1. Www.Ekologia.pl
  2. www.zywienie.abczdrowie.pl
 

You may also like

ZDROWE TŁUSZCZE

ZDROWE TŁUSZCZE

Dobry tłuszcz nie jest zły, czyli które tłuszcze są wartościowe. Najbardziej zdrowe są tłuszcze nienasycone. Te nasycone np. olej kokosowy...

KINDER PARTY – jak zorganizować, by nie zwariować :)

KINDER PARTY – jak zorganizować, by nie zwariować :)

K I N D E R • P A R T Y jak zorganizować przyjęcie dla dzieci w domu? Dla...

ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Nie od dziś wiadomo, że zakwas z buraków jest zdrowy. Warto zrobić go samemu i pić codziennie by wzmocnić organizm....

CZY WARTO KUPIĆ THERMOMIX ?

CZY WARTO KUPIĆ THERMOMIX ?

Dziś recenzja thermomix’a TM6 i jego przyjaciela TM Friend. Po 12 latach używania thermomix’a i 2 latach bycia przedstawicielem, postaram...

Back to Top