KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:
koper natka ok 5g
350 g kapusty, m
łodej, pokrojonej na kawałki
70 g marchewki, pokrojonej na kawa
łki
40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawa
łki
40 g korzenia selera, pokrojonego na kawa
łki
40 g pora, tylko bia
ła część, pokrojonego w 1 cm plastry
1 z
ąbek czosnku
150 g ziemniaków, pokrojonych na kawa
łki
1000 g wody
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
1 li
ść laurowy, suszony
3 ziarna ziela angielskiego
1
łyżeczka soli
½
łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
50g przecieru z pomidorów typu passata
200 g kie
łbasy – 100 g podsmażamy z cebulą na patelni, drugie 100g dodajemy do thermomixa do gotowania zupy.

Wykonanie w #thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 7-10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 5.
Dodać ziemniaki, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, przecier z pomidorów gotować 15 min/100°C//obr. 1.
Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę z koperkiem i kiełbasę, przemieszać kopystką, gotować 12-15 min/100°C//obr. 1.

Wykonanie #tradycyjnie:
Połowę kiełbasy podsmażyć z cebulą na łyżce oliwy. Drugą część kiełbasy włożyć do garnka, razem z pokrojoną (poszatkowaną) kapustą, startą marchewką, Pietruszką, czosnkiem, i porem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolać wodę, doprawić koncentratem warzywny liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem dodać przecier z pomidorów. Całość gotować ok 15 min. Dodać podsmażona kiełbasę, koperek i gotować jeszcze 15 min

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top