
Składniki:
koper natka ok 5g
350 g kapusty, młodej, pokrojonej na kawałki
70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
40 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
1 ząbek czosnku
150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
1000 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
1 liść laurowy, suszony
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
50g przecieru z pomidorów typu passata
200 g kiełbasy – 100 g podsmażamy z cebulą na patelni, drugie 100g dodajemy do thermomixa do gotowania zupy.
Wykonanie w #thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 7-10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 5.
Dodać ziemniaki, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, przecier z pomidorów gotować 15 min/100°C//obr. 1.
Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę z koperkiem i kiełbasę, przemieszać kopystką, gotować 12-15 min/100°C//obr. 1.
Wykonanie #tradycyjnie:
Połowę kiełbasy podsmażyć z cebulą na łyżce oliwy. Drugą część kiełbasy włożyć do garnka, razem z pokrojoną (poszatkowaną) kapustą, startą marchewką, Pietruszką, czosnkiem, i porem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolać wodę, doprawić koncentratem warzywny liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem dodać przecier z pomidorów. Całość gotować ok 15 min. Dodać podsmażona kiełbasę, koperek i gotować jeszcze 15 min