KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:
koper natka ok 5g
350 g kapusty, m
łodej, pokrojonej na kawałki
70 g marchewki, pokrojonej na kawa
łki
40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawa
łki
40 g korzenia selera, pokrojonego na kawa
łki
40 g pora, tylko bia
ła część, pokrojonego w 1 cm plastry
1 z
ąbek czosnku
150 g ziemniaków, pokrojonych na kawa
łki
1000 g wody
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
1 li
ść laurowy, suszony
3 ziarna ziela angielskiego
1
łyżeczka soli
½
łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
50g przecieru z pomidorów typu passata
200 g kie
łbasy – 100 g podsmażamy z cebulą na patelni, drugie 100g dodajemy do thermomixa do gotowania zupy.

Wykonanie w #thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 7-10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 5.
Dodać ziemniaki, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, przecier z pomidorów gotować 15 min/100°C//obr. 1.
Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę z koperkiem i kiełbasę, przemieszać kopystką, gotować 12-15 min/100°C//obr. 1.

Wykonanie #tradycyjnie:
Połowę kiełbasy podsmażyć z cebulą na łyżce oliwy. Drugą część kiełbasy włożyć do garnka, razem z pokrojoną (poszatkowaną) kapustą, startą marchewką, Pietruszką, czosnkiem, i porem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolać wodę, doprawić koncentratem warzywny liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem dodać przecier z pomidorów. Całość gotować ok 15 min. Dodać podsmażona kiełbasę, koperek i gotować jeszcze 15 min

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top