KARKÓWKA PO KARKONOSKU

KARKÓWKA PO KARKONOSKU

KARKÓWKA PO KARKONOSKU

Jeśli lubicie mięsne obiady to z pewnością ta propozycja jest jedną z tych, które musicie zrobić. Fani karkówki będą zachwyceni.

Składniki: 
- ok 600 g karkówki pokrojonej w cienkie plastry, lekko rozbite,
- sól do przyprawienia mięsa,
- pieprz do przyprawienia mięsa,
- papryka ostra do przyprawienia mięsa,
- olej do mięsa (posmarowania)
- 150g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5-6 kawałów suszonych grzybów,
- 2 śliwki suszone bez pestek
- 700 ml wody


#thermomix - przygotowanie:
1. Mięso posypać przyprawami z każdej strony, posmarować olejem. Przykryć i wstawić do lodówki na ok godzinę. Następnie ułożyć na dolnej i górnej przystawki Varoma, tak by były widoczne dziurki - umożliwi to swobodne przechodzenie pary.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek - rozdrobić obr. 5/3sek
3. Dodać koncentrat pomidorowy, śliwki, grzyby, wodę - na pokrywę postawić Varomę. Nastawić thermomix obr. 1/Varoma/40 minut
4. Po ugotowaniu na parze zdjać Varomę, nałożyć miarkę i zmiksować na sos 30 sek/obr. 7
5. Podawać z ziemniakami lub jarzynami ewentualnie buraczkami.
 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top