Brakuje pomysłu na szybki obiad. Łapcie przepis na pyszną, soczystą karkówkę w ketchupie z cebulą. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty
Składniki:
- Ok. 1kg kotletów z karkówki (delikatnie rozbitych)
- 3 średnie cebule
- 1/2 szklanki ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku- przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu lub ostrej papryki
Cebulę pokroić w krążki. Składniki na sos wraz z czosnkiem wymieszać w miseczce. Mięso i cebulowe krążki natrzeć mieszaniną i włożyć do naczynia do zapiekania. Piec do miękkości, min.1,5 h (na ostatnie 45min bez przykrycia). Mięso będzie kruche i miło przyrumienione.