
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml wody (szklanka)
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- Dodatkowa porcja masła do natłuszczenia formy
- 130g mąki pszennej
- 5 jajek
Krem :
- 750 ml mleka
- 80 g budyniu śmietankowego
- 4 żółtka
- 300 g masła bardzo miękkiego
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie ciasta parzonego:
Masło i wodę umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do momentu, aż masło się roztopi i doprowadzimy całość do wrzenia. Wsypujemy do rondelka mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy do połączenia składników (bez grudek). masa ma odchodzić od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka stopniowo, jedno po drugim i miksujemy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć jedną część ciasta, równomiernie rozprowadzić i wyrównać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200’C ok. 25 min. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Wykonanie kremu:
W rondelku zagotować dwie szklanki mleka, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wymieszać za pomocą miksera z budyniem, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Ugotowany budyń doprowadzamy do wrzenia, ale uważamy by nie przywarł do garnka. Ostudzić – przykryć folią spożywczą. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem – tak by powstała biała, puszysta masa maślana. Dodajemy masę budyniową (ostudzoną) stopniowo w kilku turach i miksujemy po każdym dodaniu. Gotowy krem wykładamy na jeden upieczony blat ciasta. Przykrywamy drugim. Posypujemy całość cukrem pudrem. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.
Wykonanie w Thermomix:
Ciasto
- Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy masło, gotujemy całość 4 min/100°C/obr. 2.
- Dodajemy następnie mąkę i mieszamy 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawiamy w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.).
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230°C.
- Zawartość naczynia miksującego mieszamy 1 min 30 s/obr. 3 i stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
- Formę (30 x 24 x 6 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawiamy. Połowę ciasta wykładamy do formy i rozprowadzamy na dnie za pomocą łyżki lub kopystki . Pieczemy ok. 20-25 min (230°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
- Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do studzenia.
- Formę do pieczenia ponownie natłuszczamy masłem, oprószamy mąką, odstawiam. Ponawiamy czynności z drugą częścią ciasta.
- Upieczony drugi blat ciasta delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
Krem
- Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy budyń i żółtka, gotujemy 10-12 min/100°C/obr. 2. Przekładamy do miski i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Do naczynia miksującego wkładamy masło, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, mieszamy 1 min/obr. 3. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie mieszamy 3 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodajemy po łyżce ostudzony budyń przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Masę przemieszać kopystką, następnie mieszamy 5 s/obr. 5. Powstały krem wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz., a najlepiej całą noc.