KARPATKA

KARPATKA

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody (szklanka)
  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • Dodatkowa porcja masła do natłuszczenia formy
  • 130g mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem :

  • 750 ml mleka
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 300 g masła bardzo miękkiego
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie ciasta parzonego:

Masło i wodę umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do momentu, aż masło się roztopi i doprowadzimy całość do wrzenia. Wsypujemy do rondelka mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy do połączenia składników (bez grudek). masa ma odchodzić od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka stopniowo, jedno po drugim i miksujemy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć jedną część ciasta, równomiernie rozprowadzić i wyrównać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200’C ok. 25 min. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Wykonanie kremu:

W rondelku zagotować dwie szklanki mleka, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wymieszać za pomocą miksera z budyniem, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Ugotowany budyń doprowadzamy do wrzenia, ale uważamy by nie przywarł do garnka. Ostudzić – przykryć folią spożywczą. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem – tak by powstała biała, puszysta masa maślana. Dodajemy masę budyniową (ostudzoną) stopniowo w kilku turach i miksujemy po każdym dodaniu. Gotowy krem wykładamy na jeden upieczony blat ciasta. Przykrywamy drugim. Posypujemy całość cukrem pudrem. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.


Wykonanie w Thermomix:

Ciasto

  1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy masło, gotujemy całość  4 min/100°C/obr. 2.
  2. Dodajemy następnie mąkę i mieszamy 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawiamy  w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.).
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230°C.
  4. Zawartość naczynia miksującego mieszamy 1 min 30 s/obr. 3 i  stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
  5. Formę (30 x 24 x 6 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawiamy. Połowę ciasta wykładamy  do formy i rozprowadzamy na dnie za pomocą łyżki lub kopystki . Pieczemy ok. 20-25 min (230°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
  6. Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do studzenia.
  7. Formę do pieczenia ponownie natłuszczamy masłem, oprószamy mąką, odstawiam. Ponawiamy czynności z drugą częścią ciasta.
  8. Upieczony drugi blat ciasta delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.

Krem

  1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy budyń i żółtka, gotujemy 10-12 min/100°C/obr. 2. Przekładamy do miski i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy masło, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, mieszamy  1 min/obr. 3. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie mieszamy 3 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodajemy po łyżce ostudzony budyń przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Masę przemieszać kopystką, następnie mieszamy  5 s/obr. 5. Powstały krem wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz., a najlepiej całą noc.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top