KARPATKA

KARPATKA

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody (szklanka)
  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • Dodatkowa porcja masła do natłuszczenia formy
  • 130g mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem :

  • 750 ml mleka
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 300 g masła bardzo miękkiego
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie ciasta parzonego:

Masło i wodę umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do momentu, aż masło się roztopi i doprowadzimy całość do wrzenia. Wsypujemy do rondelka mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy do połączenia składników (bez grudek). masa ma odchodzić od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka stopniowo, jedno po drugim i miksujemy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć jedną część ciasta, równomiernie rozprowadzić i wyrównać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200’C ok. 25 min. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Wykonanie kremu:

W rondelku zagotować dwie szklanki mleka, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wymieszać za pomocą miksera z budyniem, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Ugotowany budyń doprowadzamy do wrzenia, ale uważamy by nie przywarł do garnka. Ostudzić – przykryć folią spożywczą. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem – tak by powstała biała, puszysta masa maślana. Dodajemy masę budyniową (ostudzoną) stopniowo w kilku turach i miksujemy po każdym dodaniu. Gotowy krem wykładamy na jeden upieczony blat ciasta. Przykrywamy drugim. Posypujemy całość cukrem pudrem. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.


Wykonanie w Thermomix:

Ciasto

  1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy masło, gotujemy całość  4 min/100°C/obr. 2.
  2. Dodajemy następnie mąkę i mieszamy 30 s/obr. 3. Ciasto pozostawiamy  w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.).
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230°C.
  4. Zawartość naczynia miksującego mieszamy 1 min 30 s/obr. 3 i  stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
  5. Formę (30 x 24 x 6 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawiamy. Połowę ciasta wykładamy  do formy i rozprowadzamy na dnie za pomocą łyżki lub kopystki . Pieczemy ok. 20-25 min (230°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
  6. Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do studzenia.
  7. Formę do pieczenia ponownie natłuszczamy masłem, oprószamy mąką, odstawiam. Ponawiamy czynności z drugą częścią ciasta.
  8. Upieczony drugi blat ciasta delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.

Krem

  1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy budyń i żółtka, gotujemy 10-12 min/100°C/obr. 2. Przekładamy do miski i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy masło, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, mieszamy  1 min/obr. 3. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie mieszamy 3 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo dodajemy po łyżce ostudzony budyń przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Masę przemieszać kopystką, następnie mieszamy  5 s/obr. 5. Powstały krem wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz., a najlepiej całą noc.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top