
Składniki na ugotowana kaszę jaglaną:
– pól szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod zimna woda do momentu czystej wody
– szklanka wrzącej wody
Później dodatkowo do zmiksowania kaszy: ok. 125ml mleka roślinnego, 1 banan kostka lub dwie czekolady
Przepłukaną kasze jaglaną wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 min (u mnie w skali na kuchence od1-9 gotuje ja na 4).
Jeśli nie wchłonie wody jeszcze to wówczas zostawiamy ja chwile jeszcze pod przykryciem bez gotowania.
Ugotowana kaszę jaglana – miksujemy z bananem i odrobina mleka ryżowego.
W trakcie miksowania dodaje stopniowo resztę mleka – wówczas uzyskamy konsytencję budyniu bez grudek kaszy. Na tym etapie można dosłodzić syropem z agawy ale jest to raczej zbędne.
Dekoruje bananem pokrojonym w plastry lub w kostkę i posypuje starta kostka gorzkiej czekolady.
❗️Jeśli Wlejemy do kaszy całe mleko od razu zrobi nam się masa z grudkami a tego nie chcemy.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Przepis na #thermomix⤵️
??OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM ⤵️⤵️⤵️
Do naczynia miksującego wkladamy kasze przeplukaną i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
Następnie dodajemy przez otwór banana i miksujemy na obr zwiększajac od 7-10 ok 3 sek.
Dodajemy mleko i miksujemy 10sek/obr10
??OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:
Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, banana, i odrobine mleka- miksujemy zwiększajac obroty 7-10 ok 5 sek.
Przez otwór dolewamy mleka i nastawiamy obr 10/10sek.
Dekoruje bananem pokrojonym w plastry lub w kostkę i posypuje starta kostka gorzkiej czekolady.