KAWOWA CHIA

KAWOWA CHIA

Na deser czy na śniadanie. Dwa w jednym: deser z kawą. Jeśli więc rano nie macie czasu by zjeść posiłek, to będzie idealne rozwiązanie! Kawa pobudzi, banan i masło orzechowe nasyci i są na długo poczucie sytości.
Warto przygotować to już wieczorem, a rano już tylko zajadać.

Składniki na dwie porcje:
400 ml wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 duży banan
4 łyżki masła orzechowego (naturalnego bądź słodzonego jeśli lubicie )
Odrobiną dowolnego słodzidła do kawy (ja użyłam dwie małe łyżeczki syropu klonowego)
1 pełna łyżeczka naturalnego kakao
4 łyżki nasionek chia
Wiórki kokosowe- uprażone na suchej patelni

Wykonanie:
W misce zaparzyć kawę i wymieszać z kakao. Dosłodzić wg uznania. Wystudzić, a następnie dodać chia i energicznie wymieszać. Odstawić i mieszać od czasu do czasu. Gdy już napęcznieją, przygotować szklaneczki/pucharki/miseczki. Na ich dnie ułożyć rozgniecionego banana, następnie masło orzechowe. Na to kawowe chia. Posypać wiórkami.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top