KETCHUP Z CUKINII

KETCHUP Z CUKINII

Ketchup z cukinii – jest naprawdę przepyszny !

Wychodzą 4 butelki po Bobofrucie ?
Robiłam go thermomixie, ale bez problemu zrobicie go tez metoda tradycyjną.

Skladniki:
✅2 ząbki czosnku
✅250 g cebuli
✅1200 g cukinii
✅80 g octu spirytusowego
✅80 g cukru
✅300 g koncentratu pomidorowego
✅1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
✅1 łyżeczka soli
✅½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
✅1/2 łyżeczki chili

Wykonanie #thermomix:
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać cebulę i cukinię, zmiksować 15-20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2.
4. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, chili, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2.
5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.

Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Postawić na 5 min do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•
Tradycyjny sposób:

Cukinię umyć, przyciąć na końcach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, włożyć do większej miski lub zmiksować w blenderze na wiórki. (W komentarzu wrzucę jak powinna wyglądać)
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Połączyć z cukinia, Dodać ocet – gotować ok 10 min na wolnym ogniu, odparować.

Dodać cukier, przecier pomidorowy, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok. 15 minut bez przykrycia i później 10 min pod przykryciem.
Zmiksować blenderem.

—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•
Jeśli chcecie wypróbować thermomix – zapraszam – możemy razem pogotować ? 784•972•414

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top