
Ketchup z cukinii – jest naprawdę przepyszny !
Wychodzą 4 butelki po Bobofrucie ?
Robiłam go thermomixie, ale bez problemu zrobicie go tez metoda tradycyjną.
Skladniki:
✅2 ząbki czosnku
✅250 g cebuli
✅1200 g cukinii
✅80 g octu spirytusowego
✅80 g cukru
✅300 g koncentratu pomidorowego
✅1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
✅1 łyżeczka soli
✅½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
✅1/2 łyżeczki chili
Wykonanie #thermomix:
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać cebulę i cukinię, zmiksować 15-20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2.
4. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, chili, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2.
5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Postawić na 5 min do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•
Tradycyjny sposób:
Cukinię umyć, przyciąć na końcach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, włożyć do większej miski lub zmiksować w blenderze na wiórki. (W komentarzu wrzucę jak powinna wyglądać)
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Połączyć z cukinia, Dodać ocet – gotować ok 10 min na wolnym ogniu, odparować.
Dodać cukier, przecier pomidorowy, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok. 15 minut bez przykrycia i później 10 min pod przykryciem.
Zmiksować blenderem.
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•
Jeśli chcecie wypróbować thermomix – zapraszam – możemy razem pogotować ? 784•972•414