Pyszne kluski z twarogiem, bułką tartą i owocami. Idealne dla milusińskich. Przygotowanie ich jest proste, a z thermomixem banalne. Opcjonalnie można je posypać przed podaniem cukrem trzcinowym.

Składniki:
– osolona woda
– 450 g twarogu pokrojonego na kawałki (półtłusty lub tłusty) – polecam Piątnica, Włoszczowa, Czarnocin
– 1 jajko
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli płaska
– mąka pszenna do podsypania stolnicy
– pół kostki masła
– 3 łyżki bułki tartej
– odrobina cukru do posypania klusek
Sposób przygotowania – tradycyjny:
1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
2. Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
3. Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
4. Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
5 W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy całość aż lekko się zarumieni.
6. Dodajemy odcedzone kluski mieszamy lekko by bułka pokryła kluski.
7. Posypujemy cukrem. Smacznego!
——————————————————————————–
Sposób przygotowania #thermomix:
1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól – nastawić obr. 3/45 sek.
3. Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
4. Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
5 W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy całość aż lekko się zarumieni.
6. Dodajemy odcedzone kluski mieszamy lekko by bułka pokryła kluski.
7. Posypujemy cukrem. Smacznego!