KLUSKI LENIWE

KLUSKI LENIWE

Pyszne kluski z twarogiem, bułką tartą i owocami. Idealne dla milusińskich. Przygotowanie ich jest proste, a z thermomixem banalne. Opcjonalnie można je posypać przed podaniem cukrem trzcinowym.

Składniki:
– osolona woda
– 450 g twarogu pokrojonego na kawałki (półtłusty lub tłusty) – polecam Piątnica, Włoszczowa, Czarnocin
– 1 jajko
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli płaska
– mąka pszenna do podsypania stolnicy
– pół kostki masła
– 3 łyżki bułki tartej
– odrobina cukru do posypania klusek

Sposób przygotowania – tradycyjny:

1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
2. Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
3. Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
4. Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
5 W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy całość aż lekko się zarumieni.
6. Dodajemy odcedzone kluski mieszamy lekko by bułka pokryła kluski.
7. Posypujemy cukrem. Smacznego!
——————————————————————————–
Sposób przygotowania #thermomix:
1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól – nastawić obr. 3/45 sek.
3. Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
4. Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
5 W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy całość aż lekko się zarumieni.
6. Dodajemy odcedzone kluski mieszamy lekko by bułka pokryła kluski.
7. Posypujemy cukrem. Smacznego!

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top