KLUSKI NA PARZE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

KLUSKI NA PARZE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Kluski możecie kupić gotowe w sklepie jak na perfekcyjne panie domu przystało – wtedy cały posiłek robimy włącznie z super dekoracja 5 minut, ale jeśli macie więcej czasu i możecie zaczekać aż kluska się “zrobi” koniecznie spróbujcie zrobić ją sami.

Kluski gotujemy wg przepisu na opakowaniu lub robimy wg przepisu poniżej.

Sos truskawkowy :
500g truskawek- umytych, obranych.
1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego
Lub maślanki
1 -2 łyżeczek xylitolu lub syropu z agawy

Wkładamy składniki do blendera blendujemy całość. Thermomix obr. 10 /6-8 seknud.  

Kluski wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Podajemy. Znikają szybciej niż się je robi ? i o to chodzi ?

Przepis na własną kluskę na parze:

Składniki:

  • 240 ml mleka (szklanka)w temp. pokojowej plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40g świeżych drożdży – pokruszonych
  • 560 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • masło lub olej do natłuszczenia durszlaka lub varomy
  • 500 ml wody (do ugotowania klusek)

Thermomix: w połowie szklanki mleka cieplejszego podgrzanego rozpuszczamy drożdże z cukrem. Całość mieszamy odstawiamy w ciemne miejsce aż drożdże nam wyrosną. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dać resztę składników i dodać zaczyn całość wyrobić 3 min/interwał

Natłuścić varomę. Ciasto przełożyć na oprószony blat, podzielić na 10 kawałków uformować kule i ułożyć na przystawce Varoma, zostawiając kilka otworów niezakrytych. Zamknąć przystawkę i odsatwić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć varomę i ułożyć na niej bułki przykryć i gotować 25 minut /varoma/ obr. 1

Tradycyjnym sposobem: w połowie szklanki mleka cieplejszego podgrzanego rozpuszczamy drożdże z cukrem. Całość mieszamy odstawiamy w ciemne miejsce aż drożdże nam wyrosną. W drugiej misce dajemy resztę składników zaczynając od mąki. Dodajemy zaczyn i ciasto wyrabiamy ręcznie, początkowo pomagamy sobie łyżką. Natłuścić durszlak. Ciasto przełożyć na oprószony blat, podzielić na 10 kawałków uformować kule i ułożyć na desce oprószonej mąką, przykryć bawełnianą czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Do garnka wlać wodę, nałożyć durszlak ale tak by woda go nie dotykała i była przerwa. Zagotować wodę, ułożyć kilka bułek na durszlaku przykryć pokrywką i gotować ok 15 -20 minut.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top