KLUSKI NA PARZE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

KLUSKI NA PARZE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Kluski możecie kupić gotowe w sklepie jak na perfekcyjne panie domu przystało – wtedy cały posiłek robimy włącznie z super dekoracja 5 minut, ale jeśli macie więcej czasu i możecie zaczekać aż kluska się “zrobi” koniecznie spróbujcie zrobić ją sami.

Kluski gotujemy wg przepisu na opakowaniu lub robimy wg przepisu poniżej.

Sos truskawkowy :
500g truskawek- umytych, obranych.
1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego
Lub maślanki
1 -2 łyżeczek xylitolu lub syropu z agawy

Wkładamy składniki do blendera blendujemy całość. Thermomix obr. 10 /6-8 seknud.  

Kluski wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Podajemy. Znikają szybciej niż się je robi ? i o to chodzi ?

Przepis na własną kluskę na parze:

Składniki:

  • 240 ml mleka (szklanka)w temp. pokojowej plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40g świeżych drożdży – pokruszonych
  • 560 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • masło lub olej do natłuszczenia durszlaka lub varomy
  • 500 ml wody (do ugotowania klusek)

Thermomix: w połowie szklanki mleka cieplejszego podgrzanego rozpuszczamy drożdże z cukrem. Całość mieszamy odstawiamy w ciemne miejsce aż drożdże nam wyrosną. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dać resztę składników i dodać zaczyn całość wyrobić 3 min/interwał

Natłuścić varomę. Ciasto przełożyć na oprószony blat, podzielić na 10 kawałków uformować kule i ułożyć na przystawce Varoma, zostawiając kilka otworów niezakrytych. Zamknąć przystawkę i odsatwić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć varomę i ułożyć na niej bułki przykryć i gotować 25 minut /varoma/ obr. 1

Tradycyjnym sposobem: w połowie szklanki mleka cieplejszego podgrzanego rozpuszczamy drożdże z cukrem. Całość mieszamy odstawiamy w ciemne miejsce aż drożdże nam wyrosną. W drugiej misce dajemy resztę składników zaczynając od mąki. Dodajemy zaczyn i ciasto wyrabiamy ręcznie, początkowo pomagamy sobie łyżką. Natłuścić durszlak. Ciasto przełożyć na oprószony blat, podzielić na 10 kawałków uformować kule i ułożyć na desce oprószonej mąką, przykryć bawełnianą czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Do garnka wlać wodę, nałożyć durszlak ale tak by woda go nie dotykała i była przerwa. Zagotować wodę, ułożyć kilka bułek na durszlaku przykryć pokrywką i gotować ok 15 -20 minut.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top