KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE

KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE

Nie wiem czy wiecie, ale kluski śląskie są bezglutenowe, zatem mogą je jeść osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Można też w nich bez najmniejszego problemu pominąć jajo. Prawidłowa proporcja to sukces idealnie wykonanych klusek śląskich. Łapcie przepis na pyszne kluski z dziurką.
  • Składniki:
  •  1kg ugotowanych ziemniaków
  •  1/4 kg mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko (opcjonalnie)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy. Studzimy. Zgniatamy przez praskę.
Wkładamy z powrotem do garnka lub na stolnicę.
Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy.

Formujemy kulki i robimy dziurki.
Wkładamy na wrząca wodę. Przykręcamy moc palnika tak by woda lekko bulgotała 

Gotujemy 4 min od wypłynięcia.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top