KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE

KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE

Nie wiem czy wiecie, ale kluski śląskie są bezglutenowe, zatem mogą je jeść osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Można też w nich bez najmniejszego problemu pominąć jajo. Prawidłowa proporcja to sukces idealnie wykonanych klusek śląskich. Łapcie przepis na pyszne kluski z dziurką.
  • Składniki:
  •  1kg ugotowanych ziemniaków
  •  1/4 kg mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko (opcjonalnie)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy. Studzimy. Zgniatamy przez praskę.
Wkładamy z powrotem do garnka lub na stolnicę.
Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy.

Formujemy kulki i robimy dziurki.
Wkładamy na wrząca wodę. Przykręcamy moc palnika tak by woda lekko bulgotała 

Gotujemy 4 min od wypłynięcia.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top