KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE

KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE

Nie wiem czy wiecie, ale kluski śląskie są bezglutenowe, zatem mogą je jeść osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Można też w nich bez najmniejszego problemu pominąć jajo. Prawidłowa proporcja to sukces idealnie wykonanych klusek śląskich. Łapcie przepis na pyszne kluski z dziurką.
  • Składniki:
  •  1kg ugotowanych ziemniaków
  •  1/4 kg mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko (opcjonalnie)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy. Studzimy. Zgniatamy przez praskę.
Wkładamy z powrotem do garnka lub na stolnicę.
Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy.

Formujemy kulki i robimy dziurki.
Wkładamy na wrząca wodę. Przykręcamy moc palnika tak by woda lekko bulgotała 

Gotujemy 4 min od wypłynięcia.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top